Legalább kétmilliárdba kerül a Sámándob hazaköltöztetése

2016.08.26. 11:12

Újabb egymilliárd forintba kerül a Sámándob hazaköltöztetése. A Magyar Nemzet arról ír, hogy az augusztus 24-ei Magyar Közlönyben megjelent rendelet alapján most már biztos, hogy Karcagon épül újra a 2015-ös milánói kiállításra készült magyar pavilon, ami egyszerűen csak Sámándobként került be a köztudatba. 

Arról már tavaly decemberben beszámoltunk, hogy 1,1 milliárd forintot szán a kormány a karcagi projektre. Ehhez jön hozzá az az 1,4 milliárd, amit a Nemzeti Vagyonkezelő tett a pavilonnal kapcsolatos feladatokat végző cégbe. Mostanra biztossá vált a karcagi helyszín, illetve az kiderült, hogy az önkormányzat ingyenesen biztosítja a területet, továbbá minden az infrastruktúra  (áram, víz, gáz, utak, parkoló, buszmegálló) megépítését a helyi önkormányzatnak kell kifizetnie. A tervek szerint ha újra felépült a pavilon, akkor a magyarok lovas hagyományait fogja bemutatni. Az szállítási és építési feladatokat az állami tulajdonú Carpathia Kft. jogutódja a Kárpátok-Alpok Zrt. fogja végrehajtani.

A milánói világkiállításra már eddig is sok adóforint ment el, az 5,2 milliárd forintos költés hátterét ebben a cikkünkben dolgoztuk fel.