Angelika
-1 °C
3 °C
Index - In English In English Eng

Államtitkárból múzeumigazgató lesz Prőhle Gergely

2016.08.30. 11:45
Az Emberi Erőforrások Minisztériumának nemzetközi és európai uniós ügyekért felelős helyettes államtitkára lesz 2017. január 1-jétől a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója.

A PIM főigazgatói tisztségére két érvényes pályázat érkezett, a bíráló bizottság pedig a pályázati dokumentáció és a személyes meghallgatás alapján egyhangú döntést hozott. Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a bizottság javaslatát elfogadva Prőhle Gergelyt nevezi ki az intézmény élére. A megbízatás öt évre szól - olvasható a közleményben. Prőhle Gergely hivatalba lépéséig E. Csorba Csilla, az intézmény megbízott főigazgatója vezeti a múzeumot.

A vezetői pályázatot július elején írta ki az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a pozícióra augusztus 4-ig lehetett jelentkezni egy olyan középtávú program benyújtásával, amely javaslatokkal él az intézmény vezetésére, fejlesztésére és tevékenységének társadalmi elismertetésére, különös tekintettel az intézmény nemzetközi kapcsolatainak további bővítésére. A főigazgatói pályázatot először 2015 novemberében írták ki, mivel 2016 elején lejárt E. Csorba Csilla mandátuma. A szakember az MTI-nek korábban elmondta: nem kíván pályázni a pozícióra.

Prőhle Gergely kipróbált embere a jelenlegi vezetésnek: az első Orbán-kormány idején a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumában közigazgatási államtitkár volt, majd 2000-től Magyarország Berlinbe, 2003-tól Bernbe akkreditált nagykövete. 2010-től a második Orbán-kormányban a Külügyminisztérium EU kétoldalú kapcsolatokért, sajtóért és kulturális diplomáciáért felelős helyettes államtitkára lett, a harmadik Orbán-kormányban pedig a nemzetközi és európai uniós ügyekért felelős helyettes államtitkárként dolgozott, méghozzá abban a minisztériumban, amely most a pályázatot is kiírta.