Timót, Xénia
-5 °C
0 °C
Index - In English In English Eng

Magányos zongorák tűntek fel a belvárosban

2016.08.31. 18:30

Szeptember 2 és 11 között tartják a Zeneakadémián a Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraversenyt, amin állítólag a világ legjobb zongoristái vesznek majd részt, sőt a Fidelio cikke szerint már a meghívókat is egy szigorú bizottság postázta ki, és Kocsis Zoltán világhírű zongoraművész, a szerkesztőbizottság elnöke egyenesen úgy fogalmazott, hogy “csak a legtehetségesebbeknek van keresnivalójuk idén Budapesten”.

A nagyon virtuóz zongoraverseny kisérőprogramja, vagy marketingtudományos szaknyelve szólva promóciós aktivitása az ingyenes Zongorakarnevál, ami annyit jelent, hogy kiraktak pár megviselt zongorát, meg pianínót a Liszt Ferenc térre, és egy kevésbé megviseltet is. A 1904-es Steinway zongorán minikoncerteket adnak majd szeptember péntektől vasárnapig tehetséges ösztöndíjas művészek, a többi hangszeren meg azok játszanak, akiknek éppen kedvük van az ilyesmire.

Persze általában a Zeneakadémia diákjainak támad kedve arra, hogy a Liszt Ferenc téren Tripadvisor csillagokat kereső turisták előtt játszanak, de időnként megáll pár holland legénybúcsús, meg német romkocsmajáró is, hogy eljátssza a kedvenc dalát. Vagy legalább azt, amit megtanult a gyerekkori zongoraleckék alatt.

Ha a hétvégéig bárki a Liszt Ferenc téren jár, biztos talál egy szabad zongorát, hogy elklimpírozzon valamit, vagy legalább meghallgassa azokat a szerencséseket, akik nem lógták el a zongoraórákat holmi focizás vagy eszetlen hintázás kedvéért.