Szakmai befektetőé lett a Design Terminal

2016.09.01. 08:56

Csák János, Magyarország volt londoni nagykövete vásárolta meg a Design Terminált, írja a hvg.hu. Az intézmény a lapnak azt a tájékoztatást adta, hogy a Design Terminál szeptember 1-jétől

magántulajdonú, nonprofit szervezetként

folytatja munkáját. A cégvezető Böszörményi Nagy Gergely marad, és a DT és a kormány közötti szoros együttműködés szálait sem vágják el. A hvg.hu úgy tudja, már készül a közhasznúsági szerződés az újdonsült magáncég és az állam között. A Design Terminál megalapítását még Medgyessy Péter jelentette be, de nemhogy neki, Bajnai Gordonnak sem sikerült átadnia. 2012-ben, már Böszörményi Nagy Gergely irányítása alatt hirtelen kiemelt kormányzati intézményt csináltak belőle, és kapott évi 600 millió forint állami támogatást is.

A Design Terminált azért hozták létre, hogy

a magas hozzáadott értéket előállító fiatal, tehetséges vállalkozók sikerrel érjék el a globális piacot.

Valamit jól csinálnak, hiszen az Európai Bizottság 2014-ben az Európai Vállalkozások Ösztönzéséért Díjjal ismerte el tevékenységüket, amibe beletartozik a startupok támogatása is. Vállalkozásfejlesztő szolgáltatásaikat 2014 óta 799 vállalkozás vette igénybe, de saját projektjeket is felmutathatnak, például a magyar divatipart felrázni szándékozó Gombold újra. Azon vannak, hogy a Budapest brand erősödjön, sőt, egyáltalán létezzen ugye. Egyik legfontosabb projektjük a Brain Bar Budapest fesztivál, amivel a fővárost akarják bekötni a nemzetközi tech-kultúrába.

A kormány idén engedte el a kezüket, és a két évvel korábban kivívott, kiemelt kormányzati háttérintézmény státusz ellenére a megszüntetésre ítélt állami szervezetek listájára kerültek rá.

A szakmai befektetőként érkező Csák János közgazdász-szociológus, a Bank of China közép-európai központjának és a Richter Gedeon Nyrt. igazgatósági tagja, 2011-14 között pedig Magyarország nagykövete volt az Egyesült Királyságban. Korábban volt a MOL és a Westel elnöke, a CreditAnstalt Investment Bank igazgatóságának tagja, a Matáv pénzügyi igazgatója és 2004-2009 között a Heti Válasz is az ő tulajdona volt. A megvásárlás a cégre, de nem az épületre vonatkozik, az Erzsébet téri egykori buszvégállomásnál álló Design Terminál az állam tulajdona marad - igaz, a cég innen már korábban elköltözött.