Magaskultúrává lépett elő Berlinben a techno

2016.09.12. 19:47 Módosítva: 2016.09.12. 19:47

Múlt hét óta Berlinben a techno hivatalosan magaskultúrának számít, ugyanis a város legendás klubja, a Berghain átkerült abba az adósávba, amelyben rajta kívül csak koncerttermek, múzeumok és színházak találhatók - írja a Guardian. 

A Berghain techno és az elektronikus zenei klubok fővárosának számító Berlin leghíresebb diszkója, amelybe egy-egy péntek este gyakran órákat kell sorbaállni, de ez sem garancia rá, hogy átjutunk a szeszélyes beengedési rendszeren. A Friedrichshain nevű városrészben található klub ettől a héttől kezdve a Berlin-Brandenburgi pénzügyi bíróság döntése értelmében inkább számít kulturális, mint szórakoztató helyszínnek, így 19 százalékos adókulcs helyett 7 százalékos adókulcs vonatkozik rá.

In Berghain
Fotó: Wikipedia

Ez egyébként korábban, 2008-ig is így volt, ekkor azonban a városvezetés úgy határozott, hogy az összes diszkót átteszik a magasabb adókategóriába. Az önkormányzat ekkor arra a némileg mondvacsinált okra hivatkozott, hogy a DJ-szettek nem minősülnek koncertnek, mivel a klubokban nincs igazi színpad, és az előadás nincs elkülönülő zeneszámokra tagolva, amelyek közt a közönség tapsolhatna.

A 2008-as döntés után a Berghain felkérte Tobias Rapp újságírót, aki korábban már írt egy nagyhatású könyvet a berlini klubkultúráról, hogy készítsen egy elemzést a Berghainról. Rapp arra jutott, hogy az emberek főként a zene miatt járnak a klubba, és hogy a DJ-ket teljes joggal a karmesterkhez lehet hasonlítani.

A város erre válaszképpen úgy érvelt, hogy az emberek inni, drogozni és bulizni járnak a klubba, de a Berghain védői azzal vágtak vissza, hogy a koncertlátogatók hasonlóan eksztatikus állapotba kerülhetnek egy Mahler-szimfóniától, mint a klubba járók egy DJ produkciójától. A hosszan elhúzódó bírósági eljárás során a bírónak többek között a tipikus táncmozdulatokról, a fellépők gyakorlatairól is be kellett számolni, sőt: még azt is megtárgyalták, mi folyik a klub elsötétített hátsó helyiségeiben, amelyek leginkább a spontán csoportszexekről hírhedtek. 

A végső ítéletben mindazonáltal a techno és a klubkultúra elismerésén túl szerepet játszhatott az is, hogy a Berghainban az utóbbi években már nem kizárólag a bulizás járja: a megszokott hétvégi partyk közé hétköznap beékelődnek különféle kiállítások, divatbemutatók, koncertek, színházi- és balettelőadások. 

A bíróság döntése éppen ezért nem is vonatkozik a város többi klubjára, amelyeket 2008-ban átpakoltak a többet adózók közé, kizárólag a Berghain élvez mostantól megkülönböztetett státuszt.