Börtönbe megy Dánia kedvenc botrányköltője

2016.09.16. 18:02

21 hónap börtönbüntetést szabtak ki Dánia egyik legnépszerűbb költőjére, Yahya Hassanra pénteken, írja a Local dániai kiadása. A palesztin-dán sztárköltőt ezen felül 40 ezer dán koronás bírság sújtja, valamint autóját és motorkerékpárját is lefoglalják.

A húszéves Hassan még márciusban lőtt lábon egy 17 éves fiatalt Dánia második legnépesebb városában, Aarhusban. A fiatal költő 2013-ban robbant be a köztudatba első, több mint 120 ezer példányban elkelt kötetével.

Hassan főként a muszlimok álszenteskedését, valamint a bevándorló szüleit és azok nemzedékét bírálja erősen. Az 1995-ös születésű költő azt is kifogásolja, hogy a muzulmánok gyakran élnek vissza a szociális juttatásokkal, verik a gyerekeiket, nem tudnak beilleszkedni a dán társadalomba, és görcsösen ragaszkodnak a Koránhoz.

Kijelentései miatt hamar az iszlamisták céltáblájává vált: többen halálosan is megfenyegették, 2013 novemberében pedig a koppenhágai központi pályaudvaron támadták meg. Az elkövető egy szintén palesztin származású dán állampolgár, Isaac Meyer volt, akit 2007-ben hét év börtönre ítéltek, amiért terrortámadást tervezett egy ismeretlen európai célpont ellen, ám három évvel később végül kiszabadult. A 24 éves férfi akkor Hassan hitetlenségével indokolta a támadást.

A költő nem fog fellebbezni az ítélet ellen, ügyvédje, Michael Juul Eriksen szerint boldog, hogy végre pont kerül az ügy végére. Kiadója, a Gyldendal az ítélet kapcsán azt közölte, hogy sajnálják, hogy Hassan börtönbe kerül, de a közös munkát ennek ellenére sem szakítják meg vele.