Ők tízen most a legtehetségesebb fiatalok színházban és filmen

2016.09.28. 20:41
Tíz fiatal színész és rendező vehette át a Junior Prima Díjat magyar színház- és filmművészet kategóriában szerdán.

A Prima Primissma Alapítvány és a kategória társalapítója, az FHB Bank elismerését idén Eke Angéla, Szilágyi Csenge, Fehér Tibor, Lábodi Ádám és Wunderlich József színművész, Boross Martin dramaturg, rendező, a STEREO Akt művészeti vezetője, valamint két alkotópáros: Benkó Bence és Fábián Péter rendező, a K2 Színház alapítói, illetve Vecsei Miklós színművész, író és ifj. Vidnyánszky Attila színművész, rendező nyerte el.

Vecseivel nemrég interjút készítettünk; akkor azt mondta pályakezdéséről: "Tizennyolc évesen, fekete falak között, távol anyádtól-apádtól nehéz szembesülni azzal, amikor szakmai fórumokon azt írják rólad, na, ő is csak egy tehetségtelen, üres szépfiú. Sokan indulnak így, és vannak, akik ezt még ötvenévesen is hordozzák magukkal. Szerencsésnek mondhatom magam, hogy ötödév végére mindez át tudott fordulni bennem megértéssé, és tiszta fejjel, önazonosan tudom elkezdeni a hivatásomat."

A kétmillió forinttal járó díjra idén is a magyar színház- és filmművészet elismert képviselői jelöltek 30 évesnél nem idősebb tehetséges művészeket, a díjakról szakmai zsűri döntött.

A zsűri tagja volt Molnár Piroska, a nemzet színésze, Eszenyi Enikő színész-rendező, a Vígszínház igazgatója, Bálint András színész-rendező, Káel Csaba rendező, a Müpa vezérigazgatója, Orlai Tibor színházi producer és Balogh Gabriella, a Prima Primissima Alapítvány kuratóriumának tagja.

Káel Csaba a díj átadásakor elmondta, hogy a zsűri a bőség zavarával küzdött, az idén az eddigi éveknél is nehezebb volt a választás. Eszenyi Enikő köszönetet mondott azért, hogy elmúlt évekhez képest idén többen, összesen tízen vehették át a díjat. Bálint András kiemelte: fontos, hogy a tehetséges fiatalok sorsát segíteni tudják, és rájuk irányíthatják a közönség figyelmét is.

Köbli Gyula, az FHB Bank vezérigazgató elmondta, hogy a 2016-os év jelöltjei között a színészek mellett táncművész, dramaturg, koreográfus, látványtervező, filmrendező és cirkuszigazgató is szerepelt, a díjazottakat több mint 50 jelölt közül választotta ki a zsűri. 

A döntést részben megkönnyítették azzal, hogy felemelték a díjazottak számát és idén először alkotópárost is díjazhatott a zsűri – tette hozzá, megjegyezve, hogy az alkotópárosok nem a díjjal járó kétmillió forinton osztoznak, hanem esetükben az összeget felemelték fejenként másfél millió forintra.

A 2016-ban megválasztott tíz Junior Primával együtt a színház- és filmművészet kategóriában összesen 73 fiatal tehetséget jutalmaztak eddig.

Ne maradjon le semmiről!