Bonifác
10 °C
17 °C

Rettenetesen sokan járnak színházba

2016.09.29. 12:05

Több rekordot is megdöntöttek tavaly a színházak, írja a HVG a csütörtöki lapszámban megjelent cikkében. A színházak nézőszáma tavaly meghaladt a 6,7 milliót, ami a 2008-as adatokhoz képest másfélszeres növekedés. A nézőszám növekedése persze összefügg a kínálat és a színházak számának növekedésével is, az előadások száma ugyanis az utóbbi évtizedben megduplázódott.

A színházlátogatási rangsort Eger vezeti, ahol tavaly egy személy több, mint háromszor ment színházba, átlagban számolva persze. Hozzá kell azonban tenni, hogy a színházlátogatások számát erősen növelik a turisták is.A vidéki színházak közül a HVG-ben közölt adatok szerint kiemelkedő a veszprémi és a miskolci színház látogatottsága, sőt a Miskolci Nemzeti színházba 193 éves fennállása óta nem mentek annyian, mint tavaly. Emellett előadások számában szintén rekordot döntött a kecskeméti Katona József Színház. Az átlagosnál kevesebben Sopronban, Debrecenben és Tatabányán mentek színházba.

A legtöbb nézőt mindig a zenés darabok hozzák, az élen most is a Madách-darabjai: Macskák, Mamma Mia, Mary Poppins illetve a Vígszínházban futó Padlás végeztek, de több prózai darab is nagy nézőszámot tudott elérni tavaly, a top 10-be bekerült például Bertold Brecht Koldusoperája a Vígszínházból, illetve az Alföldi Róbert rendezte Julius Caesar. A Vígszínház egyes előadásai húszezres nézőszámot is képesek hozni.

Népszerűek a komédiák, a Tháliában például mindent vittek, de nagyon jön fel két magánszínház, a Centrál és a Játékszín is.Kevésbé tarolt a nézőszámokkal a Nemzeti, de a Körhintát így is látták 14 ezren a János vitézt 11 ezren, és a Dörner-féle Újszínház is tudott villantani egyet, az egyik Wass Albert-darab 9300 nézőt hozott össze.

Kétes kinevezés

Nemrégiben újabb öt évre hosszabbították meg Dörner György kinevezést az Újszínház élén, annak ellenére, hogy Dörner nem tudta a színház nézőszámát növelni, és kinevezése körül több botrány is volt. Azóta többen, közleményben kérték a pályázat eredményének megsemmisítését. A közlemény aláírói szerint az igazgatói pályázatok kiírása és a beérkezett pályaművek elbírálása során szabálytalanságok történtek, így kifogást nyújtottak be Tarlós István főpolgármesterhez és Balog Zoltán miniszterhez.