Pongrác
11 °C
27 °C

Szőcs Géza szerint nem éri hatalmi agresszió az újságírókat Magyarországon

2016.10.16. 09:38

Ahogy arról pénteken beszámoltunk, elutasította a magyar PEN Club meghívását a német PEN Club. A Szőcs Gézáéknak küldött nyilvános levél egyértelművé is tette, miért: a magyar testvérszervezet kritika helyett a kormány szolgálatában áll, és a kisebbségek védelmét sem vállalja fel. Szőcs Géza terjedelmes levélben válaszolt a kritikákra, amelyben teljes mellszélességgel áll ki a kormány politikája mellett, szerinte nincs mit bírálni, ráadásul, mintha nem vette volna észre az Origo és a Népszabadság beszántását: azt írja, hatalmi agresszió újságírókat az elmúlt években nem ért Magyarországon.

„Már több év óta aggodalommal figyeljük magyar testvérszervezetünk működését, és sajnos nem tudunk szabadulni attól a benyomástól, hogy a magyar PEN Club a PEN alapokmányában rögzített kötelezettségeinek, nevezetesen mindenfajta rasszizmus, osztályok vagy népek ellen irányuló gyűlölködés elleni, és egy egységes világ, egy békében élő emberiség érdekében történő fellépés kívánalmának, nem tesz az elvárható mértékben eleget" - írta a német PEN Club, és azt is hozzátették, hogy „sajnos e pillanatig nem sikerült Önöket meggyőzni arról, hogy a PEN elnöke nem lehet egyszersmind a kormányfő tanácsadója is".

Szőcs azzal kezdi, hogy német PEN Clubnak az a baja, hogy a magyar szervezet nem teszi azt, amire felszólítják, nem bírálja a magyar kormányt, hanem semleges. „Nem foglalkozik belpolitikával. Mert úgy látja, hogy Magyarországon nem sérülnek a gondolatszabadsághoz, a lelkiismereti szabadsághoz, a véleményszabadsághoz való jogok. A cenzúra ismeretlen". − írja Szőcs, aki szerint írót vagy újságírót gondolatai miatt már hosszú ideje nem ér bántódás Magyarországon.

akkor fogunk állást foglalni a kormányzat ellen, ha hatalmi agresszió érné az írókat, az újságírókat

− írja a miniszterelnök főtanácsadója, aki szó nélkül nézte végig az Origo Lázár Jánosnak kellemetlen luxushotelezései utáni beszántását, ahogy a legnagyobb példányszámban eladott ellenzéki lap olyan formában történő megszüntetését is, ahol újságírókat aláztak meg, a szó szoros értelmében tettek utcára, miután Matolcsy és Rogán ügyeiről kezdtek egyre komolyabban írni. Apróságnak tűnik emellett, de tökéletesen beszédes: blokkolják egy újságíró emailcímét a propagandaminisztériumban, mert kérdezni mert egy hazugságról, Szőcs Géza szerint minden rendben. Eddig ezt a levelet akár egy kormányszóvivő is írhatta volna. De itt még nincs vége.

A német PEN Club szerint Szőcsék nem emelik fel a hangjukat a rasszizmus, osztályok vagy népek ellen irányuló gyűlölködés ellen. Ami, ne szépítsük: a kormány kvótakampányának masszív alapeleme volt. Szőcs válaszában azt írja, nem érti, miről beszélnek, őrültek mindenhol vannak, de azok elszigetelt esetek, a kormányt felelőssé tenni pedig igazságtalan.

Aztán rátér a menekültkérdésre, ahol válaszában az érvénytelen népszavazás eredményével érvel, pont, mintha Orbán Viktor Kossuth Rádiós interjújának leiratát olvasnánk. Szőcs szerint a magyar társadalom aggódik a fenyegetés miatt, amelyet a migrációval érkező iszlám terrorizmus megerősödése képezhet. A kormány pedig emellett olyan kisebbségi önkormányzati rendszert hozott létre, amihez fogható kevés van a világban.

Mivel a német PEN Club kritizálta azt is, hogy a magyar szervezetnek olyan vezetője van, aki a miniszterelnök főtanácsadója, Szőcs erre is reagált. Azt írja, őt nem mint politikust választották meg a magyar PEN központ élére, hanem mint írót és mint polgárjogi aktivistaként ismert egykori ellenzékit. Szőcs egyébként kultúráért felelős államtitkárként lett a szervezet elnöke, 2012 óta pedig Orbán főtanácsadójaként tevékenykedik.

Ha ezt az elvárást kiterjesztjük, és minden ország PEN-szervezetét arra biztatjuk, hogy bírálja a saját kormányzatát, nemsokára lángben fog állni minden a PEN központok körül. Ne kiáltsunk ott farkast, ahol nincsen. Van elég baj amúgyis.

− írja Szőcs. A teljes levél itt olvasható.