Tiltakoznak az ENSZ-nél Wonder Woman miatt

2016.10.18. 20:34

Péntektől hivatalosan is Wonder Woman lesz az ENSZ erős női szerepet képviselő tiszteletbeli nagykövete, ennek azonban nem mindenki örül, írja az AFP nyomán a Yahoo News. Többen úgy gondolják, hogy a képregényhős kinevezése megalázó a nőknek, az ENSZ azonban hétfőn kiállt a döntés mellett.

bejelentés eleve rögtön Antonio Guterres főtitkári kinevezése után volt, ami szintén felborzolta azoknak a női csoportoknak a kedélyeit, akik az első női főtitkárért kampányoltak.  Ilyen volt többek között a She4SG, Shazia Rafi, a kampány egyik vezetője pedig nem csak ennek kudarca miatt mérgelődhet, hanem Wonder Woman miatt is.

Rafi nevetségesnek tartja, hogy az erős női szerep és az egyenjogúság képviselője egy képregényfigura, mikor annyi valódi nő közül lehetett volna választani, a jelenlegi főtitkár Pan Gimunt pedig arra kéri, ne vegyen részt a pénteki ceremónián. Ő maga mindenképpen bojkottálja a pénteki eseményt és azt követeli, hogy távolítsák el Wonder Womant a kampányból.

Az ENSZ szóvivője válaszolt a kritikára, azt mondta, szerinte kreatívnak kell lenni és a választás csupán azért esett Wonder Womanre, hogy könnyebben elérjék a fiatalabb közönséget. Azt is hozzátette, hogy a kritikusoknak meg kéne várni a pénteki bejelentést, mielőtt következtetéseket vonnak le egy egész évben tartó kampány céljaival kapcsolatban.

Rafi azonban nem fogadta el a magyarázatot, szerinte a fiataloknak már nem kell fűzőben, dekoltázst villogtatva megjelenniük, hogy komolyan vegyék őket.