Bob Dylan majdnem egymillió dollárt bukhat, ha ignorálja a Nobel-díjat

000 Par7243449
2016.10.25. 17:11
Az irodalmi Nobel-díjjal ugyanis az elismerés és a hírnév mellett vaskos pénzjutalom is jár, ezt kockáztatja Dylan, ha nem működik együtt a Svéd Királyi Akadémiával.

A 900 ezer dollárnak megfelelő pénzjutalom feltétele, hogy a díj átvételétől számított hat hónapon belül a díjazott tartson egy felolvasást, méghozzá olyan témában, amely összeegyeztethető a díj indoklásával. 

A Nobel-alapítvány szóvivője, Jonna Pettersson szerint azonban az is lehetséges, hogy Dylan esetében egy koncert is kiválthatja ezt a felolvasást: "Szeretnénk olyan megoldást találni, amely a díjazottnak is megfelelő lehet" - mondta.

A felolvasást/koncertet még csak nem is Stockholmban kell megtartani, hiszen 2007-ben Doris Lessing betegsége miatt nem tudott Svédországba utazni, de összeállított egy előadásszöveget, melyet a kiadója olvasott fel Stockholmban.

Mint ismeretes, Bob Dylan semmilyen formában nem reagált még arra, hogy ő kapta az idei Nobel-díjat, és ezért az akadémia egyik tagja, Per Wästberg író "durvának és arrogánsnak" is nevezte a 75 éves dalszerző-énekes hallgatását, de az akadémia később elhatárolódott ettől a véleménytől.

A Nobel-díj egyébként akkor is jár, ha a díjazott nem veszi át, vagy visszautasítja a díjat: eddig hat ilyen díjazott volt az irodalmi Nobel-díj történetében. Egyikük, Jean-Paul Sartre évekkel később aztán megszorult, és az ügyvédje mégis bejelentkezett a pénzdíjért, de már hiába, emlékeztet a Reuters.