Nemzetközi összefogással védenék az ISIS-tól a műkincseket

2016.11.02. 10:51

Párizstól 200 kilométerre, északra, Liévinben új múzeum nyílik a párizsi Louvre műkincseinek egy részéből, ám Francois Hollande francia elnök ennél fontosabb szerepet is szán az új létesítménynek, írja a Guardian.

Hollande tervei szerint ugyanis ebben a múzeumban gyűjtenék össze a háborús övezetekből azokat műemlékeket, amiket az Iszlám Állam és más terrorcsoportok miatt esetleg veszélyben vannak.

Többször beszámoltunk róla, hogy milyen nagy problémát okoz, hogy az ISIS szinte sportot űz a felbecsülhetetlen értékű műkincsek elpusztításából. Tavaly az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) főigazgatója azt mondta, hogy háborús bűnként kell elítélni a régészeti leletek elpusztítását. 

Decemberben Abu-Dzabiban rendeznek majd egy nemzetközi konferenciát, ahol Hollande bemutatja tervét arról, hogy nemzetközi összefogással dolgozzanak a háborús övezetekben található műkincsek megóvásán. Létrehozna egy alapítványt, aminek feladata lenne, hogy harcoljon a műkincsek fekete kereskedelme ellen, illetve a veszélyeztetett helyekről biztonságba menekítse a műkincseket. Ehhez 100 millió dollárra lenne első körben szükség.

Az új múzeumot 2019-ben tervezik átadni, 60 millió eurót költenek rá.