Orosz állampolgárságot kapott Steven Seagal

2016.11.03. 14:35

Gerard Depardieu után újabb nagy nyugati barátját fogadta be az orosz nép, Vlagyimir Putyin elnök ugyanis orosz állampolgárságot adományozott Steven Seagal amerikai filmszínésznek és harcművésznek.

A Lángoló jég, a Tűz a mélyben, az Úszó erőd és hasonló akciófilmek 64 éves sztárja – aki amúgy  hétdanos aikidomester és világjáró blueszenész is – ügynökén keresztül közölte, hogy „rendkívül hálás” az állampolgárságért, amelyet Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő szerint azért kapott meg, mert törekedett annak megszerzésére, és mert meleg érzéseket táplál Oroszország iránt.

Seagal már egy ideje dörgölőzik Putyinhoz, és állítólag a küzdősportok szeretete hozta össze őket. Seagal blueszenekara volt az első és talán eddig egyetlen nyugati zenekar, amely fellépett az Oroszország annektálta Krím félszigeten, ahová a Putyin-barát Éjjeli Farkasok motorosklub hívta meg az amerikai sztárt. A színész akkor a Rosszijszkaja Gazeta című lapnak azt nyilatkozta, hogy az annexió „nagyon észszerű lépés volt” a félsziget orosz ajkú lakosságának védelmében és a szevasztopoli haditengerészeti bázis biztosítása szempontjából.

De nemcsak Putyinhoz és Oroszországhoz, hanem úgy általában a demokratikusnak nehezen nevezhető keleti országokhoz és azok vezetőihez is vonzódik az állítólag orosz és mongol felmenőkkel bíró akcióhős, aki az elmúlt években együtt méricskélt dinnyét a fehérorosz diktátorral, Alekszandr Lukasenkóval, nemrég pedig a Kirgizisztánban tartott Nomád Világjátékok egyszemélyes főattrakciójaként lépett fel. 

A BuzzFeed úgy tudja, hogy az orosz kormány támogatását Putyin már korábban is meg akarta hálálni a színésznek, az orosz elnök a G8-csoport 2013-as csúcstalálkozóján ugyanis felvetette Barack Obamának, hogy Seagal legyen Oroszország tiszteletbeli konzulja Kaliforniában, de az állítólagos terv nem valósult meg. 

Seagal amúgy elég nagy állampolgárság-halmozó, 2016 januárja óta ugyanis szerb állampolgársága is van. Izgatottan várjuk, hogy melyik ország fogadja legközelebb polgárai közé az akcióhőst. Addig is olvassák el a vele készült interjúnkat!