Hihetetlen értékű Van Gogh-műveket találtak, vagy nem

2016.11.16. 07:01
Egy, a festő rajzaival teli pénztárkönyvre tett szert egy kanadai művészettörténész. Ez vagy a valaha volt legfontosabb felfedezés Van Gogh műveivel kapcsolatban, vagy egy utánzatokkal teli hamisítvány.

Egy francia kiadó fogja megjelentetni azt a könyvet, amely egy szállodai pénztárkönyvben talált Vincent Van Gogh-rajzokat mutat be. A kötetet Bogomila Welsh-Ovcharov, a Torontói Egyetem professzora mutatta be kedden, de alighogy az esemény elkezdődött, az amszterdami Van Gogh Múzeum kiadott egy közleményt, amelyben azt állítják: a képek semmiképpen sem a festőtől származnak, csak imitációk – írja a The Guardian.

Bogomila Welsh-Ovcharov, több Van Gogh-kiállítás kurátora szerint a könyvet Van Gogh akkor használta vázlatfüzetül, amikor 1888-ban, két évvel öngyilkossága előtt, még alkotóereje teljében a provençali vidéken utazgatott. A lapokon korábban sosem látott rajzok szerepelnek Van Gogh fő témáiról, szénakazlakról, napraforgókról, és még egy önarckép is található benne a lebarnult művészről.

Bogomila Welsh-Ovcharov, a könyvet bemutató professzor.
Bogomila Welsh-Ovcharov, a könyvet bemutató professzor.

Welsh-Ovcharov állítása szerint a pénztárkönyvet a festő egy Arles-i fogadó tulajdonosaitól kapta, mivel nagyon jó minőségű papírból készült, és a festő később megkérte az orvosát, juttassa is vissza hozzájuk a könyvet. A második világháború után egy olyan nő talált rá Arles környékén, aki egyáltalán nem tudott semmit a művészetről, így nem is gondolta, hogy a füzet fontos lehet. Végül a lányának adta a huszadik születésnapjára. A lánynak a füzet csak egy szép emlék volt az édesanyjáról, míg egy ismerőse nem javasolta neki, hogy mutassa meg egy művészettörténészhez – tőle jutott el végül Welsh-Ovcharovhoz, aki mostanra már három éve foglalkozik a rajzokkal.

A világ legjelentősebb, Van Goghgal foglakozó intézménye, az amszterdami Van Gogh Múzeum – ahol a festő 500 rajzát és négy vázlatfüzetét birtokolják – ezzel szemben közölte: már régóta ismerik a pénztárkönyvet, évek óta tanulmányozzák a benne lévő rajzokat jó minőségű fotók alapján, és a kurátoraik és kutatóik ez idő alatt arra jutottak, hogy azok nem lehetnek Vincent Van Gogh művei. 

Egy Van Gogh-rajz a megtaláltak közül.
Egy Van Gogh-rajz a megtaláltak közül.

Közleményükben azt írják: szakértőik több hibát is felfedeztek a vázlatokban, például azt, hogy barna tintával készültek, holott Van Gogh 1888 és 1890 között készült rajzain sehol sem fordul elő barna tinta. A festő fekete, alkalmanként lila tintát használt, és bár ezek az idő múlásával mára megbarnultak, a szállodai kasszakönyvben látható rajzok eredetileg is barna színűek, az idő múlásával sem változtak, mivel a könyv hosszú időn át kinyitatlan maradt. Nem stimmel a papír és a stílus sem, és topográfiai hibák is előfordulnak. Ráadásul, mint írják, a füzetből most hiányzik két olyan oldal, amelyet 2012-ben a tulajdonos még elküldött nekik, az egyik azon szereplő szöveg viszont most is megtalálható a füzetben, viszont a korábbihoz képest más dátummal.

Az amszterdami szakértők szerint a rajzok csak utánzatok, amelyeket készítőjük nem színes Van Gogh-rajzok alapján készíthetett el.

Ne maradjon le semmiről!