Meghalt Andrew Sachs, a Waczak szálló Manuelje

2016.12.02. 09:08
A tökkelütött spanyol pincért játszó komikus valójában német származású volt, 86 évesen halt meg.

Andrew Sachs még november 23-án halt meg, csütörtökön pedig el is temették, a családja azonban csak most közölte a nyilvánossággal a hírt. A komikus özvegy elmondta a Daily Mailnek azt is, hogy férjét négy évvel ezelőtt diagnosztizálták demenciával.

Sachs Berlinben született, de édesapja zsidó lévén nem sok jó várt rájuk a Harmadik Birodalomban, ezért 1938-ban, Sachs nyolcéves korában emigráltak Londonba, és a későbbi színész haláláig a Kilburn nevű városrészben élt.

Bár játszott komoly és komikus szerepeket is, egyértelműen az utóbbi szerepkörben bizonyult sikeresebbnek, és a legtöbben John Cleese 1975 és 79 között futó Fawlty Towers (Waczak szálló) című sorozatának spanyol pincéreként, a "Que?" visszakérdezéseiről elhíresült Manueleként emlékeznek rá. Manuelként még kislemezeket is megjelentetett. 

A hatvanas évek óta szerepelt tévéfilmekben, később pedig gyakran foglalkoztatták narrátorként vagy hangjátékokban, sőt szinkronszínészként is. Idősebb korában pedig játszott két közkedvelt szappanoperában, a Coronation Streetben és az East Endersben is. 2008-ban pedig azért került a hírekbe, mert Russell Brand és Jonathan Ross élő rádióadásban illetlen telefonüzeneteket hagytak a rögzítőjén, és arra utaltak, hogy előbbi szexuális viszont folytatott Sachs unokájával, egy revütáncosnővel. A botrányt követően a BBC felfüggesztette mindkét műsorvezetőjét.

Egykori kollégája haláláról John Cleese is megemlékezett a Twitteren: "Keresve sem találhattam volna jobb Manuelt nála" - írta Cleese, aki nagyon kedves emberként és nagy komikusként méltatta Andrew Sachst. 

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport