A kormány megdobta 33 milliárddal Andy Vajna filmalapját

2016.12.16. 20:57

Hasít mostanában a Magyarországon forgatott külföldi filmek ipara, ami nem kis részben annak köszönhető, hogy az állam 25%-os támogatást ad az ilyen produkciók gyártási költségeire. Ezt a pénzt az Andy Vajna vezette Magyar Nemzeti Filmalap kezeli, és fizeti ki a nálunk forgató stáboknak, a forrása pedig TAO, vagyis a cégek által adókedvezményért cserébe befizetett, speciális célokra fordítható összegek. Ilyen speciális cél például a látványsportok (azon belül is elsősorban a stratégiailag legfontosabbnak számító felcsúti foci) támogatása, és persze a filmművészet is.

A TAO specialitása még, hogy a kormány szerint nem számít igazi közpénznek, ezért a kezelése és az elköltése sokkal átláthatatlanabb lehet, mint például az adóként befizetett pénzé. A filmes pénz idén 14 milliárd forint volt, de - ahogy azt a 444.hu kiszúrta - egy kormányrendelet most 33 milliárdra emelte a 2017-es keretösszeget. Mindezt a filmtörvény alig pár napja elfogadott módosítása tette lehetővé.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Bankszámla