Most egy enciklopédiára szór el 600 milliót a kormány

2017.01.05. 10:59

Borovszky Samu történész Magyarország vármegyéi és városai című sorozata 1896-ban jelent meg először, azóta 25 további rész készült el belőle. A monográfiát bárki elolvashatja ingyen és bérmentve, felmegy az OSZK elektronikus könyvtárának honlapjára, vagy ha ezt lusta kikeresni, akkor ide kattint, vagy előveszi a 2002-ben kiadott CD-verziót.

Borovszky-000.0

A Magyar Nemzet csütörtöki cikke szerint a monográfia újrakiadása a Miniszterelnökség költségvetésében jelentkezik 600 millió forintos tételként. Ezzel például azért van baj, mert a hazai könyvkiadók összesen 200 millió forint értékben pályázhatnak minőségi könyvek kiadására az NKA-hoz, ami 2016-ban még további 176 milliót fizetett ki ugyanilyen célokra. A piacon hozzáférhető könyvek újrakiadása visszatérő motívum az Orbán-kormány életében: Kerényi Imre Nemzeti Könyvtár-sorozatában olyan alkotásokra költöttek milliókat, melyek közül a legtöbb a piacon eleve elérhető volt.

A Borovszky-enciklopédia az ingyenes online- és a CD-verzió mellett eredetiben is megtekinthető, a Fővárosi Szabó Ervin könyvtárban, illetve az egyetemi könyvtárakban az ország minden részén van belőle példány, sőt, ha valaki nagyon szeretné az eredeti, 1896-1910 között megjelentetett sorozatot a polcon tudni, antikváriumokban is beszerezheti. Lehet teljes hasonmás kiadást is rendelni, a Pytheas Könyvmanufaktúrától, 875 000 forintért, azaz kötetenként 40 000 forintos áron. A családi vállalkozás vezetője a Magyar Nemzetnek azt mondta, nem is hallott a kormány tervéről.

Pedig lehet nem ártana, hiszen a hasonmás kiadás úgy készül, hogy a cég fogta az eredeti sorozatot, és ledigitalizálta az egészet, ami elég nagy meló lehetett, és nem kevés pénzbe került. A Pytheas nem tömegterméknek szánja a sorozatot, és csak akkor nyomtatnak a kötetekből, ha megrendelésük érkezik. A cég azért furcsállja, hogy nem keresték meg őket, mert a digitalizálási munkát ők már 90 százalékban elvégezték, nem sok értelme lenne annak, ha ismét belekezdene valaki és erre költené az adóforintokat. A lap megkereste a Miniszterelnökséget, de kérdéseikre egyelőre nem kaptak választ.  • Hírek
  • Csok