A francia nőjogi miniszter kiakadt Polanski felkérésén

2017.01.22. 19:17

Laurence Rossignol, a francia nőjogi miniszter "megdöbbentő" döntésnek nevezte, hogy a francia filmes akadémia Roman Polanskit nevezte ki zsűrielnöknek az ország legrangosabb díjának, a Césarnak az átadóján. Rossignol a francia kulturális rádiónak nyilatkozott, írja az MTI. Azt mondta: számára "meglepő és sokkoló, hogy egy nemi erőszak-ügy keveset számít egy férfi életében".

A 83 éves Polanski az Egyesült Államokból azután menekült el, hogy 1977-ben Los Angelesben letartóztatták nemi erőszak és kiskorú megrontása vádjával. A vád szerint egy Jack Nicholson házában tartott bulin megerőszakolt egy 13 éves lányt. 1978-ban elismerte az ellene felhozott a vádat, de az ítélethirdetés elől elmenekült, mert úgy értesült, hogy nem tartják be a vádalkut, amit kötött. Az USA többször is megpróbálkozott a kiadatásával, egyelőre eredménytelenül.

Polanski felkérése miatt egy francia feminista szervezet tiltakozást is szervez a 42. César-djíátadó idejére február 24-én. Petíciójukat, amelyben azt követelik, hogy ne Polanski vezesse a gálaműsort, péntekig majdnem ötvenezren írták alá az MTI szerint.