Ezt még a jósműsorok sem látták előre

2017.01.24. 19:05

A Médiatanács e heti ülésén elfogadott egy vizsgálati jelentést a jósműsorok negatív hatásairól. A vizsgálat a TV2 Ezo Tv és Asztro Világ, illetve az RTL Klub Asztro Show című műsorszámaira terjedt ki.

A tapasztalat szerint ezek a műsorszámok sértheti a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló törvényt, az Asztro Világ és az Asztro Show esetében pedig még interaktív nyereményjáték is zajlik. A testület a vizsgálati eredményeket

továbbítja a Gazdasági Versenyhivatalnak, illetve a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Szerencsejáték Felügyeleti Főosztályának,

hogy ők is vizsgálják meg a kérdést, majd lépjenek akcióba. A viszgálat megállapította, hogy a műsorszámok késő esti közzététele nem indokolt, a jósok nem ártanak a kiskorúaknak, mivel azok nem nézik az adást.

Az elmarasztalásoknak még nincs vége:

  • határozatbeli figyelmeztetést kapott a Sláger Tv, mert az Eszem-iszom, dínom-dánom és a Sztárlike című októberi műsoraiban négy alkalommal is tiltott módon reklámoztak egy éttermet és egy biztosító céget,
  • a Győr-Moson-Sopron megyei O2 Tv Egy falat kenyér és egy csipetnyi szó című egyik szeptemberi műsorában jogsértően reklámozott egy éttermet.

Állampolgári panasz alapján a médiatanács hatósági ellenőrzés keretében vizsgálja a Veszprém megyei Napló január 17-i számában megjelent, koncentrációs táborral kapcsolatos viccet, hogy felmerül-e a médiaigazgatási szabály megsértése.

Jó hír, hogy  nem indul eljárást a szilveszteri himnusz ügyében.

Egy állampolgári bejelentés azt kifogásolta, hogy a siketnéma jelbeszéddel sugárzott himnusz

a magyar nemzeti közösséghez tartozó emberek

méltóságát sértette, mert az ép hallású emberek számára élvezhetetlen volt.

A testület felhívta a figyelmet, a feldolgozás módja a szerkesztői szabadság körébe tartozik, és ízlésbeli kérdés, így hatósági eljárásra nincs mód, az emberi méltóság pedig korántsem sérült a műsorban.