Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Budapestre jön a legviccesebb transzvesztita

2017.02.13. 12:08

Amikor tavaly augusztusban nálunk járt Louis CK, a világ egyik legkeresettebb és legviccesebb, nem mellesleg meg kicsit magyar stand-up-komikusa, olyan nagy volt az érdeklődés az estje iránt, hogy a szervezők úgy döntöttek, tovább folytatják a világ élvonalbeli stand-up-előadóinak Budapestre utaztatását. Választék van bőven, ezért mi is megkérdeztük az Index olvasóit, hogy kit látnának legszívesebben legközelebb, és ugyan Amy Schumer végzett a szavazás élén, de negyedik helyen ott volt Eddie Izzard is.

Aki most eljön Budapestre is.

A fellépésre március 27-én kerül sor, a helyszín ismét a Budapest Kongresszusi Központ lesz, jegyeket pedig mostantól lehet vásárolni, itt. A jegyárak a Louis CK-jegyek árai alatt vannak, 9000-19 000 forint közötti összegért vásárolhatók, amivel egyébként Izzard prágai előadásának árai alatt maradunk, ott 13 500 és 21 500 forintba került egy jegy. A komikus egyébként egy 4 éves(!) whosay-posztban már belengette, hogy jön Budapestre, a szervezők szerint ez és az említett Index-cikk is közrejátszott abban, hogy felvették vele a kapcsolatot.

Izzard minden bizonnyal a világ legismertebb transzgender komikusa, aki négyévesen jött rá, hogy férfitestben élő nő, de nemváltó műtéten nem esett át - saját bevallása szerint "heteroszexuális transzvesztitának, vagy leszbikus férfinak" kell tekinteni. Kiváló színész, de még jobb komikus, aki a Monty Python-társulatot tartja inspirációjának. John Cleese egyszer azt mondta róla, hogy ő az elveszett Python, aki soha nem volt a társulat tagja, de simán befért volna. A briteknél nemzeti intézmény, minden idők harmadik legviccesebb brit színészének tartják, előadásaira pillanatok alatt elfogynak a jegyek.

Az 55. születésnapját idén februárban ünneplő Izzard a stand-up mellett szerepelt filmekben (pl. Ocean's 12-13, Valkyre), tévében (többek között a Gazdagék című sorozatban és a Hannibalban), a színházban eljátszotta II. Edward királyt  és szerepelt egy David Mamet-darabban is. Egyszer, csak úgy, 51 nap alatt lefutott 43 maratont, pedig előtte nem csinált ilyesmit, majd 2016-ban 27 nap alatt 27 másikat is - utóbbival 1,35 millió fontot gyűjtött a Sports Relief nevű szervezetnek. Stand-upolt már franciául, németül, spanyolul, oroszul és arabul is, pedig egyik nyelvet sem beszéli. A Brexit egyik nagyon híres ellenzője volt, a brit Munkáspárt ismert támogatója, és ha minden igaz, indulni fog a 2020-as londoni polgármester-választáson.

Humora csípős, vagy inkább metsző, nagyon komoly témákat dolgoz fel és jár körül alaposan, imádja a saját emberi gyengeségeit kifigurázni, de nem állja a barmokat és nincs olyan tabutéma, amit nem boncolgatna élvezettel - különösen akkor, ha a közönségen látja, hogy kényelmetlenül érzik magukat. Elképesztően meredek poénok, két-két és fél órás performansz, egy Eddie Izzard-show-t vétek kihagyni.