Cecília
4 °C
6 °C

Jordán Tamás ellenfele visszavonta színházigazgatói pályázatát

2017.02.20. 17:09
Dér András nem hozta nyilvánosságra, mivel pályázik a szombathelyi színházra, amelyet Jordán Tamás alapított tíz éve, de a szöveg így is kiszivárgott. Dér a „botrányos körülmények” miatt visszalép.

Decemberben írta ki a Weöres Sándor Színházat fenntartó szombathelyi önkormányzat a pályázatot a színház igazgatói posztjára. Ketten pályáztak: a színházat tíz éve saját ötlete alapján megalapító, Kossuth-díjas Jordán Tamás, aki korábban a Merlin és a budapesti Nemzeti Színházat is igazgatta, és aki tíz év alatt felépítette az addig saját intézmény nélküli Szombathely színházának repertoárját. A színház mostanra több komoly díjat elnyert az előadásaival.

A másik pályázó Dér András filmes operatőr, filmrendező volt, aki az elmúlt három évtizedben a Színházi Adattár szerint összesen 22 előadást rendezett színházban, színházi díjakat nem nyert, színházvezetői tapasztalata nincs.

A pályázati határidő lejárta után Jordán Tamás nyilvánosságra hozta a pályázatát, amely bemutatta egyrészt a színház eddigi működését, másrészt a korábban elkezdett út organikus folytatását ígérte. Dér András nem tette elérhetővé a pályázatát, de a Nyugat.hu portál megszerezte azt. Dér pályázata szerint a színház

Nem depressziót zúdít a nyakunkba, hanem a vigasz nektárját”,

és ne politizáljon direkten. A pályázatban sok volt az általánosság, olyan egyedi ötlet viszont, amely indokolttá tette volna egy jól működő, összeszokott társulat vezetőjének lecserélését, nem szerepelt benne. Támogatta viszont mások mellett Vidnyánszky Attila, a magát jobboldaliként meghatározó, az évtizedek óta működő Magyar Színházi Társasággal szemben létrejött Magyar Teátrumi Társaság elnöke is.

Dér András pályázatának kikerülése után a szombathelyi társulat kiadott egy közleményt, amelyet a társulat minden egyes tagja aláírt. Ebben az szerepelt: „Mi, a szombathelyi Weöres Sándor Színház társulatának színészei valamennyien egyhangúlag támogatjuk Jordán Tamás pályázatát, annak érdekében, hogy az ő vezetése alatt közösen elért eddigi eredményeinket megőrizhessük. A következő öt évben is az ő irányításával szeretnénk folytatni szakmai munkánkat. Ezt a szándékunkat személyes levélben eljuttattuk Szombathely Megyei Jogú Város minden képviselőjéhez, kérve őket, hogy ők is támogassák Jordán Tamás pályázatát.”

Dér András ezután közölte a szombathelyi önkormányzattal:

visszavonja a pályázatát.

Az MTI idézte az önkormányzat kommunikációs vezetőjét, aki azt mondta, Dér azzal indokolta visszalépését, hogy „mióta kiszivárgott a pályázata, a kialakult botrányos körülmények nem teszik lehetővé, hogy a pályázatban megfogalmazott szakmai és művészi célokat teljesíteni tudja”.

Szombathely közgyűlése várhatóan a következő, március 2-i ülésén dönt arról, hogy továbbra is Jordán Tamás irányíthatja-e a színház munkáját, megkezdve harmadik igazgatói ciklusát. De más pályázó így már nincs az intézmény vezetői posztjára.

Ne maradjon le semmiről!

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?