Jordán Tamás ellenfele visszavonta színházigazgatói pályázatát

2017.02.20. 17:09
Dér András nem hozta nyilvánosságra, mivel pályázik a szombathelyi színházra, amelyet Jordán Tamás alapított tíz éve, de a szöveg így is kiszivárgott. Dér a „botrányos körülmények” miatt visszalép.

Decemberben írta ki a Weöres Sándor Színházat fenntartó szombathelyi önkormányzat a pályázatot a színház igazgatói posztjára. Ketten pályáztak: a színházat tíz éve saját ötlete alapján megalapító, Kossuth-díjas Jordán Tamás, aki korábban a Merlin és a budapesti Nemzeti Színházat is igazgatta, és aki tíz év alatt felépítette az addig saját intézmény nélküli Szombathely színházának repertoárját. A színház mostanra több komoly díjat elnyert az előadásaival.

A másik pályázó Dér András filmes operatőr, filmrendező volt, aki az elmúlt három évtizedben a Színházi Adattár szerint összesen 22 előadást rendezett színházban, színházi díjakat nem nyert, színházvezetői tapasztalata nincs.

A pályázati határidő lejárta után Jordán Tamás nyilvánosságra hozta a pályázatát, amely bemutatta egyrészt a színház eddigi működését, másrészt a korábban elkezdett út organikus folytatását ígérte. Dér András nem tette elérhetővé a pályázatát, de a Nyugat.hu portál megszerezte azt. Dér pályázata szerint a színház

Nem depressziót zúdít a nyakunkba, hanem a vigasz nektárját”,

és ne politizáljon direkten. A pályázatban sok volt az általánosság, olyan egyedi ötlet viszont, amely indokolttá tette volna egy jól működő, összeszokott társulat vezetőjének lecserélését, nem szerepelt benne. Támogatta viszont mások mellett Vidnyánszky Attila, a magát jobboldaliként meghatározó, az évtizedek óta működő Magyar Színházi Társasággal szemben létrejött Magyar Teátrumi Társaság elnöke is.

Dér András pályázatának kikerülése után a szombathelyi társulat kiadott egy közleményt, amelyet a társulat minden egyes tagja aláírt. Ebben az szerepelt: „Mi, a szombathelyi Weöres Sándor Színház társulatának színészei valamennyien egyhangúlag támogatjuk Jordán Tamás pályázatát, annak érdekében, hogy az ő vezetése alatt közösen elért eddigi eredményeinket megőrizhessük. A következő öt évben is az ő irányításával szeretnénk folytatni szakmai munkánkat. Ezt a szándékunkat személyes levélben eljuttattuk Szombathely Megyei Jogú Város minden képviselőjéhez, kérve őket, hogy ők is támogassák Jordán Tamás pályázatát.”

Dér András ezután közölte a szombathelyi önkormányzattal:

visszavonja a pályázatát.

Az MTI idézte az önkormányzat kommunikációs vezetőjét, aki azt mondta, Dér azzal indokolta visszalépését, hogy „mióta kiszivárgott a pályázata, a kialakult botrányos körülmények nem teszik lehetővé, hogy a pályázatban megfogalmazott szakmai és művészi célokat teljesíteni tudja”.

Szombathely közgyűlése várhatóan a következő, március 2-i ülésén dönt arról, hogy továbbra is Jordán Tamás irányíthatja-e a színház munkáját, megkezdve harmadik igazgatói ciklusát. De más pályázó így már nincs az intézmény vezetői posztjára.

Ne maradjon le semmiről!