Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Segélykoncertre szorul a Fesztiválzenekar

2017.02.23. 15:15

A főváros szerdán úgy döntött, idén 120 millió forinttal támogatja a Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) koncertjeit, ám ez az összeg az együttes idei terveinek megvalósításához nem elég, további 100 millió forintra lenne még szükségük, derül ki a Fesztiválzenekar csütörtöki közleményéből.

A BFZ 2016 novemberében részletesen kidolgozott tervet juttatott el a fővárosnak, és arra kérte Tarlósékat, hogy biztosítsák a terv megvalósításához szükséges 260 millió forintos támogatást. Ehhez képest kapták a 120 millió forintot. Mivel az Emmi idén 40 millióval növelte az együttes támogatását, még 100 millió forintra lenne szüksége a zenekarnak.

„A BFZ vezetősége szeretne mindent megtenni azért, hogy a tervezett koncerteket, nevelési- és közösségi projekteket ne kelljen lemondania. Szeretnék megmenteni a TérTáncKoncertet, ahol idén már közel 600 hátrányos helyzetű gyereket várnak a Hősök terére, és az Európai Hidak fesztivált is, amely a világ figyelmét Budapestre fordítja. Szeretnék folytatni az autista gyermekeknek és az időseknek szervezett sikeres koncertjeiket is” – írják a közleményben.

A cél érdekében a BFZ május nyolcadikára, hétfő estére, Koncert Budapestért címmel adománygyűjtő koncertet szervez a Budapest Kongresszusi Központba, és egyúttal arra kérik a budapestieket, a főváros vezetését, valamint a kormányt, hogy segítsék az együttes idei terveinek megvalósulását.

A Fesztiválzenekar és a városvezetés közti ellentét akkor éleződött ki, amikor a fővárosi közgyűlés tavaly 260 millióról 60 millióra csökkentette a Fesztiválzenekar támogatását. Tarlós erre reagálva azt mondta, hogy a főváros a lehetőségekhez mérten támogatja a BFZ-t, azaz annyit adnak nekik, amennyi jut, és ha Fischer nem fejezi be a követelőző hisztériát, akkor még a maradék 60 millióra sem számíthatnak.

„Budapest működéséért vagyok felelős, s nem azért, hogy fenyegetőzések hatására egyre több pénzt tegyek a Fesztiválzenekar zsebébe. (...) A többi zenekar tudomásul tudta venni, hogy nulla forintot kap. De Fischer úr férfiatlanul hisztérikus viselkedése magyarázatra szorul” – mondta Tarlós, aki korábban állítólag jelezte Fischernek, hogy akadnak bizonytalanságok a BFZ támogatása körül.

Fischer szerint ez azonban nem egészen igaz. "A találkozón Főpolgármester úr csak arról tájékoztatott, hogy miért van több politikus társának ellenérzése velem kapcsolatban. A találkozón semmi kritika nem hangzott el a Fesztiválzenekar működésével kapcsolatban, semmi utalás nem hangzott el támogatáscsökkentésről" – írta a Facebook-oldalán.