Törőcsik Mari és a nemzet színészei szót emeltek Jordán Tamásért

2017.02.24. 18:41
Hiába Jordán Tamás az egyetlen pályázó az általa alapított szombathelyi színház igazgatói posztjára, az önkormányzat egy része így sem támogatja. Törőcsik Mariék szerint ez tragikus.

„Talán a szakmának nem a nemzet színészei a legalja” – mondja Törőcsik Mari egy videóban, amelyben azt is közli: az ország legmagasabb színházi elismerésével kitüntetett színészek írtak Szombathely önkormányzatának egy levelet, azt kérve, engedjék, hogy Jordán Tamás maradhasson a Jordán Tamás által alapított és Jordán Tamás által a semmiből országos hírűvé és sikeressé tett szombathelyi Weöres Sándor Színház igazgatója.

Ami egyébként elég abszurd így mindenestül, mivel ebben a pillanatban nincs is más jelölt a színház igazgatói posztjáért meghirdetett pályázaton, miután a másik pályázó, Dér András visszavonta a maga pályázatát, nehezményezve és botrányosnak nevezve, hogy a Nyugat.hu annak ellenére közzétette a szöveget, hogy ő azt nem akarta nyilvánosságra hozni (Jordánnal ellentétben). Az úgynevezett szakmai bizottság, amelyben ugyanakkor jól kivehető politikai erővonalak mentén szerepeltek szakemberek, így sem szavazta meg, hogy Jordán pályázatát támogassák; a grémium egy része inkább azt szerette volna, hogy írjanak ki új pályázatot. A döntés szakmaiságát jól jellemzi, hogy a pályázót, Jordán Tamást a bizottság meg sem hallgatta.

Törőcsik Mari a videóban azt mondja: a kérésüket ne vegyék nagyképűségnek, ők csak reménykednek. „Ha ott van egy méltó ember, és az egész színház könyörög, hogy maradjon, a szakma legjobbjai könyörögnek, hogy maradjon, akkor kérem, hogy higgyenek nekünk.” Törőcsik arra utalt, hogy nemrég a színház kiadott egy közleményt, amelyben támogatásukról biztosították Jordán. A levelet szinte példátlan módon a társulat összes tagja aláírta.

A kérdésben várhatóan március 2-án dönt Szombathely önkormányzata.

Ne maradjon le semmiről!