Csomós Marit választották a nemzet színészének

2017.03.27. 16:18
A színésznő Berek Kati halálával megüresedett helyre került, a cím többi birtokosának szavazása alapján.

A választást hagyományosan a Nemzeti Színházban tartották. A nemzet színésze címet a nemzeti színjátszás élő művészei közül azok kaphatják meg, akik a magyar nyelv ápolása, a nemzeti irodalom tolmácsolása, a magyar színművészet, a nemzeti színjátszás fejlesztése, népszerűsítése során kimagasló érdemeket szereztek.

A cím halálig szól, egyszerre legfeljebb tizenketten viselhetik, és életük végéig részesülnek a jelenleg havonta nettó 630 ezer forintos juttatásban.

A 73 éves, Kossuth-díjas és Jászai Mari-díjas magyar színművésznő, érdemes művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, 1965-ben végzett a színművészeti főiskolán, és több színház társulatának is tagja volt. 

Játszott Veszprémben, Kecskeméten és Szolnokon, majd a Nemzeti Színház, a Katona József Színház, az Új Színház és a Radnóti Színház voltak a további állomások.

Számos filmben is szerepelt, többek között a Még kér a nép, a 141 perc a befejezetlen mondatból és a Jadviga párnája című filmekben, eddigi utolsó filmszerepe pedig az Anyám és más futóbolondok a családból volt.