Leváltották Doncsev Andrást, az NKA alelnökét

2017.04.25. 18:39

Távozik posztjáról Doncsev András, a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) alelnöke – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma kedden. A közlemény szerint Doncsev András május 1-jei hatállyal távozik posztjáról. Az új alelnök személyéről Balog Zoltán, az NKA elnöke hamarosan egyeztet Fekete Györggyel, a Magyar Művészeti Akadémia elnökével.

Korábban a Magyar Nemzet írt arról, hogy meneszteni fogják posztjáról Doncsevet, állítólag egy ideje már nem jöttek ki jól Balog Zoltán emberminiszterrel. A lap akkor úgy értesült, hogy a menesztés egyik oka az lehet, hogy a feltörekvő könnyűzenészeket, előadókat segítő Cseh Tamás Programban túl sok „liberális” zenekar nyert támogatást.

Doncsev András
Doncsev András
Fotó: Kallos Bea / MTI

Erre a felvetésre Doncsev akkor úgy reagált a lapnak, hogy a zenében a liberális kategória nem létezik, ilyen kritika tehát nem is érhette. Egy zenész vagy jó, vagy rossz, egy zenekar pedig vagy minőségi és hiteles, vagy pocsék és hiteltelen. "A támogatásra jogosultak esetében csak a minőség számít, hogy a díjazottak hova adják a szavazatukat, azt nem tudom, és nem is feladatom foglalkozni vele."

Azt mondta, ha a Cseh Tamás Programmal kapcsolatban bármilyen probléma felmerülhet, az legfeljebb annyi, hogy túl jól működik, az egész könnyűzenei élet felpezsdült. "Ha ez probléma, akkor lehet, hogy valóban hibát követtem el."

Akkor azt mondta, kinevezése 2018. május 31-ig érvényes, és nem tervezi, hogy távozik, de természetesen, mint ebben az országban bárki, ő is leváltható. Az Emmi közleményében most közös megegyezésről ír.

Doncsevet elértük telefonon, azt mondta, őt is váratlanul érte, hogy leváltották, munkájára nem kapott kritikát Balog Zoltántól, mindössze annyival indokolták a döntést, hogy megromlott vele a bizalmi viszony.