Az Operettszínház igazgatója lesz az NKA új alelnöke

2017.04.28. 09:03
Lőrinczy György kulturális menedzsert, az Operettszínház főigazgatóját nevezi ki az Nemzeti Kulturális Alap (NKA) alelnöki feladatainak ellátására május 1-től Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, az NKA elnöke.

Az új alelnök továbbra is marad az Operettszínház főigazgatója, emellett nevezték most ki négy évre az NKA második emberének – közölte a tárca az MTI-vel. Lőrinczy közleményében megköszönte a felkérést és a bizalmat, mondván, „a Nemzeti Kulturális Alap a magyarországi kultúrafinanszírozás, és ezáltal a páratlanul gazdag magyar művészeti élet alappillére.” Az 50 éves Lőrinczy György harminc éve dolgozik a színházi pályán, tagja volt az NKA Színházművészeti Kollégiumának és a minisztérium Színházművészeti Bizottságának. 

„Az eltérő ízlés és a különböző meggyőződés alapján alkotó művészek és szakmai szervezetek együttműködését szeretném erősíteni. Valamennyi fontos kérdésben a kormányzati döntéshozók és a szakmai szereplők konstruktív és őszinte párbeszédét kívánom támogatni, mindenekelőtt azonban a nemrégiben átalakított adminisztratív rendszer megújuló működését kell segítenem” – mondta Lőrinczy, aki 2014 óta a Budapesti Operettszínház főigazgatója.

Az NKA eddigi alelnöke, Doncsev András a hivatalos kommunikáció szerint „közös megegyezéssel” távozott kedden az NKA-tól. Doncsev az Indexnek adott interjújában úgy fogalmazott: miután leült beszélni az új főigazgatóval, egyszer csak „jött a bejelentés, hogy bizalomvesztés miatt leváltottak a pozíciómból. Csak arra tudok gondolni, hogy valószínűleg személyes probléma állhatott a háttérben, hiszen minden személyes.” Doncsev beszélt a Lőrinczy által is emlegetett adminisztratív átalakulásról: mint elmondta, leváltása előtt jelezte a vezetőségnek, hogy „gondok vannak, nem kapnak tájékoztatást, az emberek bizonytalanok, kétségbeesettek, felmondanak, ezzel kezdeni kellene valamit”, de nem történt változás, mármint az ő leváltásán kívül.

Ne maradjon le semmiről!