Ákos, Bátor
1 °C
8 °C
Index - In English In English Eng

Jordán Tamás az egyedüli pályázó a szombathelyi színház élére

2017.05.23. 10:16

A szombathelyi közgyűlés még március elején nyilvánította azt a pályázatot, amelyen egyedül Jordán Tamás indult az általa alapított Weöres Sándor Színház igazgatói posztjáért. A közgyűlésen a város KDNP-s polgármestere, Puskás Tivadar azt javasolta, írjanak ki új pályázatot, amire a Fidesz képviselői igennel, az ellenzék (az MSZP-s tagok és a Pro Savariát képviselő alpolgármester) nemmel szavaztak, így 10:10 lett az eredmény. A következő szavazáson Jordán Tamás igazgatói kinevezéséről voksoltak, négy fideszes tartózkodott, a többi fideszes nemmel, az ellenzék igennel szavazott, így nem lett meg a többség.

A pályázaton eredetileg a színház alapítója és tíz éve igazgatója, a Kossuth-díjas Jordán Tamás indult, valamint a tévés rendező és operatőr Dér András, aki az elmúlt három évtizedben a Színházi Adattár szerint összesen 22 előadást rendezett színházban, színházi díjakat nem nyert, színházvezetői tapasztalata nincs. Jordán azonnal nyilvánosságra hozta pályázatát, Dér viszont nem, viszont a Nyugat.hu kiszivárogtatta azt. Dér ez után nem sokkal a "botrányos körülményekre" hivatkozva visszavonta pályázatát, majd jött a közgyűlés. Az üggyel kapcsolatos véleménycikkünket itt olvashatja.

A döntésből ügy lett, úgy ezer fős tiltakozás, újságcikkek és március végén egy faramuci döntés: egy újabb évadon keresztül, 2018. szeptember 30-áig még Jordán Tamás vezetheti a Weöres Sándor Színházat a szombathelyi önkormányzat döntése értelmében. Újabb pályázatot akkor nem írtak ki a színházigazgatói poszt betöltésére. Ez végül később megtörtént, és soha nem találják ki, mi lett az eredménye: 

Egyedül Jordán Tamás, a jelenlegi igazgató nyújtott be pályázatot.

Az új pályázat a 2018. október 1-től 2021. január 31-ig tartó időszakra, vagyis a megszokott öt év helyett mindössze két és fél évre szól. Jordán Tamás korábban azt nyilatkozta, hogy szerinte nem lesz másik pályázó. Igaza volt. (via)