Gyöngyi
4 °C
13 °C

Inkább nem tartják meg az MMA-tól nyert pénzt a POSZT független díjazottjai

2017.06.24. 16:13

Azt mondják, nekik a szabadság jelenti a függetlenséget, ezért inkább alapítványoknak adják a pénzt, amit a Pécsi Országos Színházi Találkozón elnyert díjukhoz kaptak Fekete György Magyar Művészeti Akadémiájától. A független színházi szcénához tartozó Proton Színház díjazott alkotói, Wéber Kata, Ágh Márton, és Boronkay Soma a kormányközeli MMA által felajánlott összeget olyan rétegekkel foglalkozó alapítványoknak ajánlják fel, „melyekkel sajnálatos módon a magyar állam jelenleg a legkevésbé sem törődik”.

A Proton Színház Látszatélet c. darabja
A Proton Színház Látszatélet c. darabja
Fotó: Rév Marcell / Proton Színház

A pécsi POSZT körül évek óta vannak szakmai-politikai csatározások. Idén először az MMA pénzjutalmat ajánlott fel az eddig legjobb esetben csak a dicsőséggel járó díjakhoz, Kovács Bálint kollégánk értelmezésében azért, „hogy most már akármilyen elveket valló, a kormány akármilyen lopástól, kiszorítósdijától irtózó művésznek is muszáj legyen az MMA lekötelezettjének lennie, hacsak nem akar botrányt csapni”.

A jelek szerint ezt a Proton alkotói is csapdahelyzetnek érzik, amit a pénz felajánlásával igyekeznek megoldani. A közleményük:

„A POSzT-on való részvételünkkel ki szerettük volna fejezni, hogy a művészet szabadságát továbbra sem tartjuk illúziónak. Független színházi alkotókként a szabadság jelenti számunkra a függetlenséget. Ennek megtartása érdekében fontosnak érezzük, hogy az elnyert pénzösszeget olyan társadalmi rétegekkel foglalkozó alapítványoknak ajánljuk fel, melyekkel sajnálatos módon a magyar állam jelenleg a legkevésbé sem törődik. A díjazott előadás különböző származású, a társadalom által kiszolgáltatott gyerekek és felnőttek sorsát mutatja be. Ezért Wéber Kata és Ágh Márton az őket megillető összeget a Gyermekétkeztetési Alapítvány, míg Boronkay Soma a Szivárvány Misszió Alapítvány számára ajánlja fel.”

 A 17. POSZT-on a Proton Színház alkotóit a Trafóban bemutatott Látszatélet című alkotásért díjazták. Wéber Kata és Boronkay Soma a legjobb írói és dramaturgi munkáértÁgh Márton a legjobb díszletért részesült elismerésben.