Bécs kapott egy kis ízelítőt a valódi Magyarországból

2017.06.28. 10:34
A bécsi magyar kulturális intézetben rendezett kiállításon az egyik művet az intézmény igazgatójának utasítására akasztották le a megnyitó előtt a falról. A Borsos Lőrinc művészpáros szerint az intézmény igazgatója nemzeti jelkép meggyalázására hivatkozott.

Az esetről az Artportal számolt be: eszerint a június 27-i, Real Hungary (Valódi Magyarország) című kiállítás megnyitója előtt Molnár Mária, a Collegium Hungaricum igazgatója telefonon utasította az intézet munkatársait, hogy távolítsák el a Borsos Lőrinc művészpáros triptichonját a kiállítóterem faláról.

borsos lorinc see no evil hear no evil speak no evil 2017 chwien
Fotó: Király András

"A See No Evil, Hear No Evil, Speak no Evil (2017) című festmény-triptichon, egy magyar trikolór három változatban, egyenként 20x30x50-es méretben. A trikolórnak feketére festették a sávjait, más-más sávot mindegyik képen" - ismerteti a művet az Artportal, hozzátéve, hogy az így készült műalkotás úgy játszik a magyar zászlóval, hogy az ennek következtében arab országok zászlóira emlékeztet.

Az igazgatónál ez verte ki a biztosítékot, és dacára annak, hogy a Real Hungary nem az intézet saját kiállítása, hanem az Esterházy Magánalapítvánnyal közös projekt, levetette a képet a falról, amíg a művészek épp ebédelni mentek. A Borsos Lőrinc művészpáros két tagja visszaérve ragaszkodott hozzá, hogy ők maguk akasszák le a képet a falról, és ezt dokumentálják is.

Az Artportal megjegyzi, hogy a falon maradt képek között is voltak a leakasztotthoz hasonlóan kritikus szelleműek, mint ahogy azt is, hogy a művészpáros fontolgatta, hogy a többi kiállított képét is visszavonja a kiállításról, de végül megelégedtek a leakasztás dokumentálásával. 

A Real Hungary kiállításon egyébként a kortárs magyar képzőművészet legnagyobb nevei közül többen is kiállítanak. Az összes kiállító művész: Csató József, Horváth Dániel, Kaliczka Patrícia, Kaszás Tamás, Király András, Kovács Olívia, Makai Mira Dalma, Szabó Ábel, Tibor Zsolt, valamit Bak Imre, Birkás Ákos, Bukta Imre, Chilf Mária, Fehér László, Maurer Dóra, Nemes Csaba, Reigl Judit, Tót Endre, és Várnai Gyula.

FRISSÍTÉS: A Collegium Hungaricum igazgatója az alábbi választ küldte az Artportalnak:

"Borsos Lőrincz művészpáros képét valóban én kértem, hogy amíg meg nem érkezem vegyék le a falról. Minden megnyíló kiállítást a házban már előző nap jóváhagyok. Azt gondolom, egy intézetvezetőnek ez a feladata. A művészpáros a kiállítás napján, néhány órával a megnyitó előtt tette ki a képet, amit én akkor még nem is láttam. Ha ez a mű szerepelt volna a műtárgylistában, akkor a szállítás idején, három héttel ezelőtt, ezt a képet is elszállítottuk volna. A biztosítást megkötöttük és ezek után valóban nem tudom, hogy melyik képet is biztosítottuk, ez súlyos bizalmi kérdés. A művészpáros tegnap azt mondta nekem, hogy teljesen friss alkotást akartak hozni, ezért történt ez a késés. Ez a tény ismételten felveti a biztosítás problémáját. Ennek ellenére hétfő estig nyitottak voltunk a változtatásra, a művészpáros azt ígérte, hogy a megnyitó előtt egy nappal hozza a művet. 

De ez nem történt meg, hanem csak a megnyitó napján. Nem ismerek olyan intézményt, se kicsit, se nagyobbat, ahol ilyen megtörténhet.

Másrészt a magyar zászló Magyarország nemzeti jelképe. Nem kifejezetten ízléses a Magyar Kulturális Intézetben politikai célra felhasználni.

Éppen ezért szerettem volna előbb megtekinteni. Sajnálatosnak tartom, hogy a Real Hungary kiállítás politikai felhangot kapott. A kiállítás elsősorban művészettörténeti kérdéseket feszeget, a magyar realista műábrázolás hagyományait eleveníti fel, a 21. század művészeti eszköztárával. Sajnálom, hogy a művekről és a kiállítás koncepciójáról és céljáról nem esik szó." 

FRISSÍTÉS 2: A Borsos Lőrinc művészpáros az Indexnek azt mondta, nekik a Collegium Hungaricum igazgatója személyesen mondta, hogy nemzeti jelkép meggyalázása miatt kell levenni a képet.