Aliz
3 °C
12 °C
Index - In English In English Eng

Megkérhetem itt a barátnőm kezét?

2017.06.30. 07:13

Jövő szombaton a Kossuth térről indul majd a 22. Budapest Pride felvonulása, amelynek beharangozó kisfilmjét az Indexen lehet először látni.  A szervezők az idei menetre egy olyan videóval készültek, amelynek célja, hogy segítse a többségi társadalmat beleképzelni az LMBTQ emberek bőrébe.

Az egyperces kisfilm olyan teljesen hétköznapi szituációkat mutat be, amelyek a heteroszexuális többség számára ugyan természetesek, ám a leszbikus, meleg, és transznemű emberek számára ugyanezek az élethelyzetek szorongással és félelemmel teliek.

  • "Megkérhetem itt a barátnőm kezét?" – kérdezi egy szerelmespár egyik tagja az étteremben,
  • "Bemehetek én is a női mosdóba?" – bizonytalankodik egy fiatal lány egy szórakozóhely mosdója előtt,
  • "Kaphatnánk mi is egy családi jegyet?" – kérdezi egy kisfiú a Füvészkert bejáratánál.

"És te? Szabad-e vagy?" – szólítják meg aztán a nézőt a kisfilm végén a szervezők és az alkotók, akik arra igyekeznek rávilágítani, hogy az LMBTQ emberek hétköznapjai hasonló dilemmákban őrlődve telnek, és akik szerint a hasonló jogok nem egyenlő jogok, a kényszerű döntés nem szabad döntés, a korlátok közé szorított élet pedig nem szabad élet. "Te mit szólnál, hogyha engedélyt kéne kérned másoktól ahhoz, hogy önmagad lehess?" – kérdezik a Pride rendezői.

A videót Szeleczki Rozália rendezte, az operatőr M. Deák Kristóf volt, a gyártásvezető Széles Eszter, a vágó pedig Kiss Viktória. A film szereplői: Baki Dániel, Józsa Bettina, Páder Petra, Faragó Zsuzsa, Tóth Andris, Gergely Dóri, Wagner Ildikó, Peksa Kamilla és Karlick Cinti. A videóban felcsendül az Index dalversenyein több alkalommal is szereplő Fran Palermo zenekar Morning Waltz című dala.

Itt az idő, hogy megmutassuk, hogy a biztonságot nem a rejtőzködés, a hallgatás és az elzárkózás jelenti, hanem a nyílt odafigyelés egymásra, a sokszínűség elfogadása, a kiállás és a szabad döntés lehetősége

– üzenik a Pride szervezői.

Az idei Budapest Pride egyébként június 30-án, pénteken, startol, és július 9-ig, vasárnapig, fog tartani. A felvonulás július 8-án, szombaton, indul majd a Kossuth térről, pontban délután háromtól. A rendezvény házigazdája Steiner Kristóf lesz, de koncertezik majd Antonia Vai, valamint beszédet mond Schilling Árpád rendező, Gyémánt Ágnes, az első magyar Támogató Szülők Csoportjának alapítója, Karlik Cintia, a Budapest Pride sajtószóvivője (ő a videóban is feltűnik), Kemény Zsófi (aka: Sophie Hard) pedig slammelni fog.