Eltűnt az 1984 és az Állatfarm a MEK-ből

2017.07.05. 11:18
A két legismertebb Orwell-regény azután vált elérhetetlenné a Magyar Elektronikus Könyvtárban, hogy hétfőn a Momentum megosztotta Facebookon az 1984 MEK-es linkjét. A cenzúránál sokkal valószínűbb a szerzői jogi ok.

A totalitárius diktatúrákról szóló disztópikus regények leghíresebbjére, az 1984-re ráadásul nemcsak a Momentum, de Török Gábor politológus is hivatkozott az utoljára nevető Soros Györggyel riogató plakátok apropóján a héten.

A Tumblren szerdán el is kezdett terjedni, hogy hirtelen eltűnt az Országos Széchényi Könyvtár fenntartásában működő Magyar Elektronikus Könyvtárról az 1984, együtt a másik híres Orwell-regénnyel, az Állatfarmmal.

Egyesek mindjárt cenzúrát gyanítottak, de mivel mindkét regényt az a Szíjgyártó László fordította, akinek az 1983-as halála óta még nem járt le a védelmi idő (70 év), ezért valószínűsíthető, és a 444 cikke is arra jutott, hogy a hirtelen jött megosztások miatt terelődhetett a figyelem arra, hogy jogvédett anyagot tettek ingyenesen elérhetővé a MEK-en. 

Frissítés: az OSZK sajtóosztálya közölte, hogy a két Orwell-regényt a jogtulajdonos Európa Kiadó július 4-i megkeresésére távolították el a MEK rendszeréből.