Emánuel
3 °C
13 °C

Vizes vébé megnyitója: 120 perc és 3,4 milliárd; Sziget nagyszínpada: hét nap és 1,85 milliárd

D  YT20170628006
2017.07.06. 15:19
Csekonics báró szelleme kacsint ránk a vizes vb megnyitójának költségvetése mögül (is). A szervezők a pénzszórás olyan fokára értek el, amit elég nehéz lenne megvédeni. Persze meg fogják, jóhogy.

A Hvg.hu összeállítása a közpénzherdálás kényszeres emlegetésétől és a mindent lélegeztetőgépre átváltóktól herótot kapók agyát is más sebességi fokozatba kapcsolhatja, mert az valahol tényleg nonszensz, hogy egy kétórás bohóckodásra, ami – és most legyünk már őszinték egymással – a résztvevőkön kívül az égadta világon senkit nem érdekel, majdnem kétszer annyit tapsoljon el a bölcs kormányunk felhatalmazásával tobzódó szervezőbizottság, mint egy kőkemény üzleti vállalkozás egy egész hetes, nagyszínpados bazseválásra.

Pedig ez van, tessék:

Vizes vb megnyitója: 120 perc, 3,4 milliárd Ft.
Sziget Fesztivál nagyszínpada: hét nap, 1,85 milliárd Ft.

A Hvg.hu szerint csak a látványra 2,4 milliárd forint megy el, ebben a színpadtechnikától a fényvetítőkön, az uszályokon, a kivetítőkön át a tűzijátékig minden benne van. A Sziget nagyszínpada technikával együtt százmillióból kijön. Egy hétre. A közép-ázsiai diktatúrák esetében megszokottnak tekinthető gigantománia jegyében a vizes vb megnyitója egy mini olimpiai ünnepséghez hasonlít majd, amire ugyan a Rolling Stones csak nem jött el (jóhogy), és amit a vb-t közvetítő Eurosport sem fog adni, mert minek.

Igen ám, de a helyszínen a kiváltságos VIP-lelátón túl nemigen lehet majd látni a színpadból semmit, legalábbis nem szabad szemmel, a kivetítő meg egy bazi nagy tévé, csak fotel nincs előtte, meg házi papucs, tűzijátékot meg úgyis lát az ember máskor is. A szervezőktől a Hvg.hu szerette volna megtudni, melyik politikusunk mond majd beszédet a megnyitó protokollkörében, de nem kaptak választ. Az Index söre az Orbán–Áder-duón van, meglátjuk. (Kazanyban Putyin nyitotta, Medvegyev zárta a hetet.)

A teljes, 3,4 milliárdos költségben egymilliárd forintba kerülnek a fellépők, ami elég meredek, még vizes vb mércével is mérve, ha azt nézzük, hogy a Sziget nagyszínpados fellépői 1,85 milliárdból kijönnek, és ebben már az a Pink is benne van, akiért többet fizettek, mint Prince-ért, és a legdrágább előadó a fesztivál történetében. Az 1,85 milliárdból összesen 28 zenekar és előadó jött ki. De a Hvg.hu itt nem állt meg, elővette a Volt Fesztivált is, aminek fellépői 770 millióból jöttek ki idén, azért ilyen sokból, mert a Linkin Park sokat kért.

És akkor mire megy el az egymilliárd? Emeli Sandéra, valamint 500 világhírű hazai művészre, köztük Eötvös Péterre, Herczku Ágnesre és Bogányi Gergelyre. 

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!