Jövő őszre készülhet el a Zeneakadémia orgonája

2017.07.08. 07:32

Jövő őszre készülhet el a Zeneakadémia nagytermének orgonája. Az ünnepi avató koncertet 2018. október 22-én, Liszt Ferenc születésnapján tartják, szemlézi az MTI a Magyar Nemzet szombati számát. Az orgona múltját és a felújítás menetét a Zeneakadémia orgona tanszakát vezető Fassang László foglalta össze az intézmény honlapján megjelent írásában.

Az orgona a karlsruhei Voit & Söhne cég műhelyében készült 1907-ben, együtt épült a Zeneakadémia Liszt Ferenc téri épületével. 1907 és 1925 között neves magyar és külföldi orgonisták koncerteztek rajta, de 1925 és 1967 között a sorozatos átépítések következtében a működése egyre megbízhatatlanabbá vált. Emiatt 1967-ben a Zeneakadémia új hangszer beszerzése mellett döntött. A lebontott orgona az állami orgonagyár udvarára került. Végül két vidéki orgonába építették be a megmaradt részeket.

Külföldi és hazai tanulmányutak, több száz órás kutatómunka és állapotfelmérés után az orgona tanszak oktatói dolgozták ki a koncepciót az orgona rekonstrukciójára, 2014-ben kormányzati támogatást is kapott a projekt.

A Zeneakadémia Szathmáry Zsigmondot kérte fel, hogy kifejezetten erre a hangszerre írjon nagyzenekari orgonaversenyt, ennek az ősbemutatóját az avató koncerten tartják.