Kirúgott színészek perlik a kaposvári színházat

2017.07.13. 16:49

Pereli a kaposvári Csiky Gergely Színházat négy kirúgott középkorú színész. Még februárban mondtak fel nekik, aztán néhány hónap múlva szerződtettek négy, Vidnyánszky Attila osztályában végzett fiatalt - írja a színház.hu a KAPOS-T információja alapján. A színészek (Horváth Zita, Kovács Zsuzsa, Fábián Zsolt és Lecső Péter ) keresetükben a felmondás jogszerű és valós indokainak hiányán kívül az egyenlő bánásmód törvényére hivatkoztak, szerintük az életkoruk miatt hátrányos megkülönböztetés érte őket.

A színház jogi képviselője a felmondás okaként a felsőfokú végzettség hiányát és az évadban kötelező előadásszám hiányát jelölte meg, ezeket az Előadó-művészeti Törvény írja elő. Csakhogy a színészek ügyvédje szerint a kötelező előadásszám a színház színészei közül összesen háromnak volt meg az előző évadban, vagyis ilyen alapon majdnem az egész társulatot kirúghatták volna. (A július 10-ei első tárgyalási napon a színház jogi képviselője töröltette is ezt az indokot a felmondás okai közül.)

Ami a végzettséget illeti, az elbocsátott színészek közül valóban egyiknek sincs színművész egyetemi végzettsége, de hárman letették a MASZK Színészegyesület vizsgáját, amit a vizsga megszerzésekor hatályos, korábbi törvény szakirányú felsőfokú végzettségnek fogadott el.

Az eljárás augusztusban folytatódik.