32 millió forintot ért Einstein ikonikus fotója

2017.07.28. 17:01

Mi jut először eszünkbe minden idők talán legzseniálisabb fizikusáról, Albert Einsteinről? Természetesen egy csomó kamu idézet, amit soha nem mondott, majd utána egy kép a tudósról, ahogy kinyújtja a nyelvét. 

A híres képet - amit egyébként Einstein alá is írt - csütörtökön árverezték el a Nate D. Sanders aukciós házban: 125 ezer dollárt, azaz 32 millió forintot fizettek a érte. A vásárló személyét nem árulták el.

A szülinapján készült a kép

A híres képet 1951. március 14-én, a fizikus születésnapi partiján készítette a United Press International fotósa, Arthur Sasse. Az akkor 72 éves Einsteint nagyon fárasztotta a procedúra, és amikor a fotós azt kérte tőle, hogy mosolyogjon még egy utolsót, inkább kiöltötte a nyelvét.

einsteinscreengrab1

Először nem akarták közzétenni a fura képet, de Einsteint annyira szórakoztatta, hogy kilenc példányt kért belőle és elküldte a barátainak.  A most az árverés alá került 18x25 centiméteres kép ráadásul az eredeti volt, amin nem csak Einstein szerepel, hanem a Princeton egyetem kutatója,  Dr. Frank Aydelotte és felesége is.