Az HBO hadat üzent a Trónok harca kalózletöltőinek

2017.07.30. 20:28

Óriási siker a Trónok harca hetedik, utolsó előtti évada, az eddig adásba került két részt Amerikában 10,1 illetve 9,3 millióan látták (nem számítva az ismétléseket és a hivatalos online HBO-streamet). A sorozat eddig sosem ment 9 milliós nézettség fölé, sőt, az első szezon annak idején 2 millió körül indított, és már ez is nagy sikernek számított.

De még ennél is nagyobb sláger a sorozat az online kalózok között, a felmérések szerint az évadnyitót világszerte 92 millióan nézték meg torrentoldalakról letöltve vagy illegális streameken. A kábeltévé sokáig elkerülhetetlen rosszként, illetve a sorozat egyfajta reklámjaként kezelte ezt, de ilyen számok mellett már úgy érezték, lépni kell valamit. Léptek is: hivatalos levelet küldtek egy csomó torrentezőnek, hogy észrevették, hogy az ip-címükről valaki illegálisan töltött le Trónok-harca részeket, és nagyon szépen kérik, hogy ne tegyen ilyet többet ez a valaki. Ennyi, semmi jogi fenyegetőzés, vagy bíróság kilátásba helyezése, a cég valószínűleg úgy érzi, ilyen enyhe nyomással is célt érhet, és átállíthatja az emberek egy részét a torrentről az előfizetésre.

Amerikában és Kanadában az internet-szolgáltatók jelenleg nem kötelesek ilyen esetekben ip-cím alapján azonosítani a letöltőket, és továbbítani nekik a sértett cég üzenetét, de a jelek szerint ezt több szolgáltató anélkül is megteszi, hogy muszáj lenne nekik.

A torrentezőknél is nagyobb gondot jelentő illegális streameket viszont így nem érik el az HBO jogászai. Az utóbbi időkben roppant népszerűek a pár tízezer forintnyi összegért, jellemzően kínai online boltokból beszerezhető tv-boxok, amelyeknek a szoftverébe egy csomó fizetős tévécsatorna illegális online streamje van beépítve. Az ilyen készülékeket elég nehéz beazonosítani, mert legtöbbször titkosított adatfolyamot alkalmaznak.