Elhunyt a Gault&Millau étteremkalauz alapítója

2017.08.07. 16:02
A francia reformkonyha, a nouvelle cuisine atyjának titulált újságíró és gasztrokritikus, Christian Millau 88 éves volt.

A sok évig napilapoknál dolgozó Millau 1969-ben, kollégájával, Henri Gault-val alapította meg a nevüket viselő étteremkalauzt, amely ma a Michelin után a második legjelentősebb Franciaországban. Megújították az étteremkritika műfaját és az értékelés szempontrendszerét, a konyha teljesítményére és a minőségre koncentráló értékeléseket közöltek. A hetvenes évektől egyre több országban jelent meg önálló szerkesztőségű Gault & Millau kalauz. Magyarországon négyszer jelent meg a kiadvány, itthon is a Gault & Millau által kitalált húszpontos rendszerben értékeltek, így lehetőség nyílik az éttermek nemzetközi összehasonlítására is.  

Idén új közép-európai kalauz indul majd, mely Magyarország mellett Csehország, Szlovákia, Románia, Horvátország, Szerbia és Szlovénia éttermeit értékeli, és az angol mellett az adott ország nyelvén is megjelennek a kritikák. 

Az 1970-es évek elején Christian Millau egyik atyja volt a francia főzési szokásokat felforgató nouvelle cuisine mozgalomnak, amely a korábbinál jobban támaszkodott a friss hozzávalókra és az egyszerűbb elkészítési módra, írja az MTI. Henri Gault 2000-ben hunyt el.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport