Szabina
7 °C
19 °C
Index - In English In English Eng

Ezek a legmegbízhatóbb újságok egy amerikai felmérés szerint

2017.08.10. 00:16 Módosítva: 2017.08.10. 00:17

Korjelenség, hogy az autokrata, vagy illiberális vezetők tömegeket bizonytalanítanak el, hogy mely médiaszereplők tekinthetők hitelesnek, illetve van-e egyáltalán hiteles média. A levezetés ezen az alapon folytatható lenne odáig, hogy létezik-e egyáltalán bármi, vagy a világot is a háttérhatalom talál ki, hogy alattomosan csipet ültessen a bőrünk alá.

A gondolatkísérlet helyett az Egyesült Államokban működő Reynolds Journalism Institute inkább felmérést készített arról, hogy mely médiumokban hisznek még az emberek.

A kutatók kérdéseire 9000 ember válaszolt. A feladat az volt, hogy megnevezzenek három olyan lapot, amelyet hitelesnek találnak, és három olyat, amelyet nem.

Az eredmények pozitív képet vázolnak fel a józan újságolvasók előtt. A legmegbízhatóbb lapok ugyanis nem a Trump által éltetett források.

A 10 legmegbízhatóbb lap az amerikai olvasól szerint. 

 1. Economist
 2. Public Televison
 3. Reuters
 4. BBC
 5. NPR
 6. PBS
 7. Guardian
 8. Wall Street Journal
 9. LA Times
 10. Dallas Morning News

Szembeötlő, hogy a 10 megbízhatónak tartott forrás közt négy amúgy angol. Az Economist, a Reuters, a BBC és a Guardian sem az Egyesült Államokban íródik.

mediasurvey

A lista alternatív győztesei, szóval a leghazugabbnak tartott hírforrások viszont vagy szélsőjobbos, szélsőbalos, vagy alt-rightos fórumok.

 1. Occupy Democrats
 2. Buzzfeed
 3. Breitbart (ami a Trump adminisztráció kedvenc lapja)
 4. A negyedik maga a közösségi média (Facebook, Twitter)
 5. Ötödikként pedig maga Trump elnök is felkerült, vélhetően a tweet-mániája miatt.

A válaszolók azon lapokat nevezték megbízhatónak, amelyek "az ügy mindkét oldalát feltárták" és több forrásra is hivatkoztak, írja a tanulmányt bemutató Guardian.

A kutatásból arra is fény derül, hogy a konzervatív olvasók már eleve kevésbé hisznek a médiának, és a korral egyre gyanakvóbbak lesznek.

A liberálisok igen nagy százalékban bíznak abban, amit a számukra megbízható források közölnek, és ez a hitük szinte állandó életük végéig.

Érdekes még, hogy az Egyesült Államokban mennyire elterjedt anyagilag is támogatni a médiatermékeket. A támogatás mértéke minden oldalnál meredeken nő a kor előrehaladtával, ami a konzervatívoknál érdekes jelenség, hiszen ők ezzel párhuzamosan egyre kevésbé bíznak a lapokban.

A média önkéntes anyagi támogatásban a liberálisok vezetnek, őket a kevésbé elkötelezettek, majd a konzervatívok követik.

Melyik magyar médiát tartja a legmegbízhatóbbnak?

 • 828
  Index
 • 530
  Hvg
 • 214
  444
 • 149
  M1
 • 143
  RTL
 • 100
  Origo
 • 88
  888
 • 74
  24.hu
 • 10
  TV2