Fekete György: Schillingnek gyógyíttatnia kellene magát

2017.08.10. 09:36

"Nem Orbán Viktor választott ki engem, hanem Makovecz Imre javaslatát elfogadva közösen ajánlottak MMA-elnöknek, és a közgyűlés választott meg" – mondta a Magyar Művészeti Akadémia elnökségétől októberben elbúcsúzó Fekete György a 168 órának.

Az interjúban elmondta: az utódja kilétéről és a jelöltekről sem tud, nem protezsál senkit, de úgy gondolja, hogy az új elnöknek bizonyára kevésbé markáns lesz a politikai múltja, mint neki. "Az új elnök csak az akadémiai tagok közül kerülhet ki, márpedig egyik művészkollégámnak sem volt korábban olyan politikai szerepvállalása, mint nekem."

Fekete szerint az MMA nem az Orbán-kormány kegyeltje, hanem az állam mindenkori stratégiai partnere. Viccnek tartja, hogy a kultúrpolititikai hatalmát Aczél Györgyéhez hasonlítják. "Az MMA irányítása nem politikai feladat" – mondta. Később hozzátette: szerinte túl van dimenzionálva, hogy az MMA tagjai kizárólag jobboldali, konzervatív művészek lehetnek.

Schilling Árpádot, a Krétakör alapítóját, aki többször is kemény szavakkal illette az akadémiát és elnökét, félműveltnek és tájékozatlannak nevezte, akit csak sajnálni tud, és akinek szerinte gyógyíttatnia kellene magát. "Nyilván azért folyik bele a politikába, mert nem jelentős színházi rendező" – mondta, de néhány bekezdéssel később már arról beszélt, hogy igazából fogalma sincs, milyen rendező, mert egyetlen előadását sem látta.

Fekete arra is kitért, hogy az elmúlt időszakban azért kerülte a nyilvánosságot, mert belátta, egy-egy heves nyilatkozatával, mennyit árt magának, később azonban rájött, hogy ezt az MMA elnökeként már nem teheti meg. "Lassanként kialakult bennem egy olyan képesség, hogy előre látom, milyen hatása lesz egy-egy erősebb megfogalmazásnak a harmadik-negyedik interpretáció során. Ezért lettem visszafogottabb. Az akadémiát védem ezzel."

A Vigadóban nyíló tárlatával kapcsolatban elmondta, hogy nem búcsútárlat, hanem születésnapi, illetve hogy nem az akadémiai büdzséből valósul meg, hanem saját pénzből. "Megnyitó beszéd sem lesz, nehogy bárki azt érezze, hogy muszáj méltatnia az elnököt." Egyébként nem tartja kizártnak, hogy az októberi távozásakor tiszteletbeli elnöki címet kap, ez azonban a tagság döntése.

Az interjúban, azt is megerősítette, hogy tényleg mobiltelefon és számítógép nélkül csinálta végig a hatéves MMA-elnökségét. "Persze ez csak úgy lehetséges, hogy a kollégáim tartották a kapcsolatot a digitális világgal. Én megmaradtam a piros Erika írógépemnél. Ez illik az írásban való gondolkodásom sebességéhez" – tette hozzá.