Erzsébet
1 °C
4 °C

Forgatásról vitték el a Kreml-kritikus orosz rendezőt

2017.08.22. 12:19

68 millió rubeles sikkasztás vádjával őrizetbe vették és Moszkvába szállították Kirill Szerebrennyikovot Szentpétervárról, ahol a rendező épp készülő filmjét forgatta – írta a Newsru.com.

A vád szerint a 48 éves rendező az általa művészeti vezetőként 2012 óta irányított moszkvai Gogol Színházból létrehozott Gogol-centren keresztül 68 millió rubelt – 300 millió forintot – sikkasztott el. 

Az ügy májusban vett lendületet, amikor a több hazai és nemzetközi díjjal – legutóbb 2015-ben a Francois Calais-díjjal – kitüntetett rendező otthonában és a színházban házkutatást tartottak, a sikkasztás bizonyítékai után kutatva.

Őrizetben van a Szerebrennyikov által alapított Gogol-centr könyvelője, aki terhelő vallomást tett a művészeti vezetőre, azt állítva, hogy kidolgoztak egy tervet, amely alapján a művészeti központ vezetője pénzt mentett ki papíron létező cégeken keresztül, a Gogol-centrben lévő saját társulata, a 7-es stúdióra és a Platform nevet viselő művészeti projektre. 

Nem a Kreml barátja

Szerebrennyikov ügye megosztotta a közvéleményt és a színésztársadalmat is, amiben szerepet játszik a rendező aktív ellenzéki szerepvállalása. Több ismert színész állt ki mellette. Jevgenyij Mironov színés és színházi vezető az állami kitüntetése átvételekor nyújtott át egy tiltakozó levelet Vlagyimir Putyinnak. 

Putyin átvette a levelet, a beszámolók szerint magával is vitte, ám a jelek szerint ez nem befolyásolta előnyösen Szerebrennyikov helyzetét.

Szerebrennyikov többször részt vett az alkotmány 31. paragrafusáról Stratégia 31-nek nevezett, a gyülekezési szabadság biztosításáért zajló tüntetéseken, felszólalt a tiszta választásokért, kiállt 2008 után Grúzia elleni orosz politika ellen, tiltakozott az orosz törvény ellen, amely megtiltotta, hogy árva gyerekeket amerikaiak fogadhassanak örökbe.

Szerebrennyikov a fennmaradt rabság országának nevezte egy interjúban Oroszországot, amivel ismét nem vívta ki a Kreml jóindulatát.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?