Judit
2 °C
7 °C

Meghalt Surda

2017.09.09. 00:33

81 évesen meghalt a szerb színész, Ljubisa Samardzic, akit a Kádár-kor tévénézői inkább Surdaként ismernek a Forró szél jugoszláv tévésorozatban játszott szerepe után. A színész tavaly decemberben már egyszer kórházba került, ahol agyműtétet hajtottak végre rajta. 

Ljubisa Samardzic 1936-ban született Szkopjéban egy szénbányányász családba. Először jogi tanulmányokba fogott, csak később fordult a színjátszás felé. 1961-ben debütált a vásznon, és gyorsan jugoszláv sztárrá vált - pályafutása során összesen 150 filmben és színdarabban játszott.

Díjai ellenére - 1967-ben például Arany Oroszlánt nyert - odahaza is leginkább a Forró szél Surdájaként tartják számon. A tíz, egyenként 50 perces epizódból álló minisorozatban (melyből később még egy tévéfilm is készült) egy igazi káeurópai kisembert játszik, amorf kalappal, alacsony vérnyomással és csekély munkakedvvel. 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?