Felgyújtanák a mozikat, ahol leadják a Matildát

2017.09.20. 15:28 Módosítva: 2017.09.20. 15:29

Az orosz rendőrség "törvénysértésre való felbujtás gyanújával őrizetbe vette egy orosz radikális keresztény csoport vezetőjét, akit a hatóságok bűnrészesnek tekintenek az utolsó cár és egy balett-táncosnő szerelméről készült, Matilda című film elleni tiltakozásul elkövetett gyújtogatásokban" - írja az MTI.

A férfit Alekszandr Kalinyinnak hívják, és a Keresztény Állam - Szent Oroszország elnevezésű szélsőséges csoportot dirigálja, a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) és a belügyminisztérium szélsőségességekkel szembeni harcért felelős osztályának munkatársai vették őrizetbe.

Kalinyin az Alekszej Ucsityel által rendezett filmet műsorra tűző mozik felgyújtására buzdított. Két másik embert is őrizetbe vettek, a gyanúsítottaknál házkutatást tartottak Moszkvában, illetve Lipecki megyében. A nyomozás amúgy Ucsityel ügyvédje, Konsztantyin Dobrinyin moszkvai irodájánál szeptember 11-én felgyújtott személygépkocsik ügyében indult.

A filmet még be se mutatták, csak október 26-tól kerül a nagyközönség elé. A film azt a szerelmi viszonyt dolgozza fel, amely az orosz trónörökös - a későbbi II. Miklós cár - és Matilda Kseszinszkaja lengyel származású szentpétervári balerina között alakult ki. Oroszország utolsó uralkodóját - akit családjával együtt meggyilkoltak a bolsevikok - az ortodox egyház szentté avatta, a filmet vallási fanatikusok és szélsőséges nacionalisták kegyeletsértőnek, illetve hit- és nemzetellenesnek bélyegezték. Gyújtogatások ennek ellenére már voltak, emiatt elmaradt a szuperprodukció moszkvai premier előtti bemutatója, Oroszország legnagyobb forgalmazója pedig úgy döntött, hogy biztonsági megfontolásokból nem tűzi filmszínházai műsorára a Matildát. A premier előtti vetítést végül Vlagyivosztokban tartották meg.

Az orosz ortodox egyház elhatárolódott a filmmel kapcsolatos agresszív megnyilvánulásoktól, Vlagyimir Megyinszkij orosz kulturális miniszter pedig múlt szerdán fellépésre szólította fel a rendvédelmi szerveket a "fékeveszett aktivisták" ellen, akik nyomást próbálnak gyakorolni az államra és a filmiparra azért, hogy megakadályozzák Ucsityel filmjének vetítését.