Rövidfilm készült az Alzheimer világnap alkalmából

2017.09.21. 11:52
A demencia Európa szerte több mint 7 millió, Magyarországon nagyjából 250 ezer embert és környezetüket, családjukat érinti nap, mint nap. A betegség súlyos terhet ró nemcsak a demenciában érintett betegekre, hanem családjukra is. Erre hívja fel a figyelmet egy film.

A Vasárnap című kisfilm egy apa és fia bensőséges, a betegség miatt mégis lassan kiüresedő és fájdalmas kapcsolatát feldolgozó történet. Főszereplői Keresztes Tamás és Horváth Károly, rendezője Dömötör Tamás színház- és filmrendező, az operatőre pedig az a Maly Róbert, akit az Oscar díjas Mindenki című rövidfilmből ismerhet a közönség.

A kisfilm valódi emlékekből merít, a forgatókönyv Ronald D. Laing pszichiáter Tényleg szeretsz? Gubancok című könyve alapján készült, melyben a szerző saját, Alzheimer-beteg édesapjával történő beszélgetéseit jegyezte fel.

Ha valaki támogatni akarja a demencia elleni küzdelmet, a kutatók munkáját a Sea Hero Quest VR appon keresztül segítheti: a játékban résztvevők anonimizált adatait egy, a demencia megelőzését és gyógyítását célzó nemzetközi kutatásban használják fel. 2 percnyi játék 5 órányi laboratóriumi kutatásnak megfelelő adatot generál. 2016-ban több mint 3 millió ember töltötte le a játékot, ezzel pedig több mint 12 ezer év laboratóriumi kutatás volumenének megfelelő anyagot gyűjtöttek össze a szakemberek.