A Szabihíd-projektet feldolgozó kiállítás megy jövőre Velencébe

2017.09.27. 21:18

A Szabadság híd spontán közösségi térré alakulását feldolgozó, A szabadság hídja - Új horizontok a városban című kiállítás lesz látható jövőre a 2018. évi Velencei Nemzetközi Építészeti Biennále magyar pavilonjában - írja az MTI.

Idén is nyílt pályázat útján, szakmai zsűri döntése alapján választotta ki a magyar pavilon kurátorát és kiállítását a velencei biennále nemzeti biztosa, Fabényi Julia, a Ludwig Múzeum igazgatója. A kiírást Oravecz Júlia nyerte Tornyánszki Éva és Göttler Anna társkurátorokkal együtt A szabadság hídja - Új horizontok a városban című pályázatával. 

A június 8-án meghirdetett pályázatra kilenc terv érkezett, ezeket az alkotók hétfőn a Ludwig Múzeumban prezentáción is bemutatták. A zsűri szerint a pályaművek közül ez a kiállítás illett bele legjobban a jövő évi Velencei Nemzetközi Építészeti Biennále korábban meghirdetett központi koncepciójába, a Freespace tematikába.

A múzeum közleménye szerint a kiállítás a nyitott köztéralakítás és az együttműködő város témájában figyelemreméltó példaként a nemzetközi urbanisztikai diskurzus részévé teheti a budapesti "Szabadság híd-jelenséget" és jótékonyan hathat vissza a patinás Duna-híd jövőjére, a várostervezés gyakorlatára.

A 16. Velencei Nemzetközi Építészeti Biennálét 2018. május 26. és november 25. között rendezik meg. A magyar pavilon pályázatára beérkezett valamennyi elképzelés megtekinthető a Ludwig Múzeum honlapján.