Megtalálták a tízéves Hemingway legelső elbeszélését

2017.10.04. 17:53

Előkerült Ernest Hemingway első, tízéves korában írt elbeszélése. A 14 oldalas, 1909. szeptember 8-i keltezésű írás egy viseltes, barna színű füzetben található, és egy Key West-i (Florida) magánarchívumból került elő, írja az MTI.

A dokumentumra két Hemingway-kutató, Sandra Spanier és Brewster Chamberlin, talált rá még májusban, a létezését azonban csak a napokban hozták nyilvánosságra. "Európába utazunk" – kezdődik az írás, Spanier szerint azonban a gyermek Hemingway sosem tette meg az utat, fiktív útinaplóról van szó.

A cím nélküli, Hemingway szüleinek címzett elbeszélés már magán viseli a későbbi író stílusának néhány vonását, egy Írországot és Skóciát érintő utazás történetét meséli el. A két kutató csak májusban ismerte fel, hogy az író első elbeszélésére bukkantak rá, mivel Hemingway soha nem is járt azon az úton, amiről mesélt.

Az írás nincs leosztályozva, ezért nem világos, hogy iskolai feladatként vagy a saját szórakoztatására fogalmazta. Spanier szerint elképzelhető, hogy a St. Nicolas gyerekmagazinnak akarta elküldeni, amelynek havonta megrendezett irodalmi versenyén nővére, Marcelline is indult.

A naplót az író régi bizalmasára, szerelőjére, alkalmanként sofőrjére, Toby Bruce-ra bízta más személyes dokumentumaival együtt. Hemingway negyedik felesége éveket töltött férje hagyatékának felkutatásával, 1962-ben Key Westbe is ellátogatott a Bruce családhoz, majd a fontosabbnak vélt dokumentumokat magával vitte New Yorkba, a többit pedig otthagyta.

Bár a közelmúltban pusztító hurrikán nagy károkat okozott Key Westben is, az archívum biztonságban átvészelte a vihart. A relikviák (így a füzet, egy Hemingway-hajtincs, fotók, levelek stb.) jelenlegi tulajdonosa Toby Bruce fia, Benjamin, aki a gyűjtemény eladását tervezi, mert szeretné, ha olyan helyre kerülne, ahol tanulmányozni lehet.