Schilling: Ha beülsz egy híres ember kocsijába, nem arra számítasz, hogy valaki előveszi a péniszét

04
2017.10.15. 16:17

A Harvey Weinstein-féle zaklatási botrány Magyarországra is elért, legalábbis olyan téren, hogy több bántalmazott, zaklatott színésznő állt a nyilvánosság elé saját történetével. Schilling Árpád rendező felesége, Sárosdi Lilla színésznő szombaton írta le a vele megtörténteket egy Facebook-posztban, most pedig a férje írt hosszabb bejegyzést a helyzetről. Ebben megpróbálja megmagyarázni a nő indítékait, illetve igyekszik válaszolni a kommentekben feltett kérdésekre.

Schilling azzal kezdi, hogy bár ő tisztában volt a feleségével történtekkel, két okból nem biztatta, hogy nyilvánosságra hozza: egyrészt úgy gondolta, túl nagy megterhelés ez a színésznőnek, másrészt nem volt bizonyítható. Sárosdi Lilla azonban úgy gondolta, mindenkinek tudnia kell róla, mi történik a kulisszák mögött, cselekedetével pedig erőt akar adni a sorstársainak.

Lilla célja, hogy soha többé ne szégyellje magát senki, aki nemet mond egy híres embernek, amikor az mindenféle előzetes kérés és visszajelzés nélkül egyszer csak nekiesik az áldozatának.

A művészvilág kegyetlen

Schilling Árpád azt írja, hogy bár nem mindenki, de sokan rendszeresen visszaélnek a hatalmukkal a művészvilág nagyjai közül. A színházi és filmes munka során gyakran kerülnek színésznők, de akár színészek is kiszolgáltatott helyzetbe, amikor megalázzák őket, ezzel is azt vizsgálva, mennyit bír az illető, képes-e arra, hogy a legvalóságosabb reakciót, a kamera számára szükséges életszerűséget hozza.

Ezenfelül ismert az a gyakorlat is, hogy a hatalommal (...) rendelkezők a nekik kiszolgáltatott (...), többnyire fiatal színésznőket, táncosnőket, de akár színészeket és táncosokat is szexuális „szolgáltatásra”, „kedves viszonzásra” kényszerítik, avagy vezetik rá.

A rendező szerint a megtévesztett, megzavarodott, megfelelni akaró fiatalok legtöbbször úgy lesznek szexuális zaklatás áldozatai, hogy nem is tudnak róla. Magukat hibáztatják, szégyellik, amiben részt vettek, és nem mernek szólni, mert azt hiszik, úgysem hisznek neki. 

A fiatalok és pályakezdők könnyen befolyásolhatók

Több hozzászóló is azt kérdezte a Facebookon, hogy a színésznő miért ült be a kocsiba. A rendező erre a kérdésre egy személyes történettel válaszolt.

Schilling 14 évesen egy vidéki sportklub tagja volt. Egy nap az edző úgy döntött, hogy Budapesten kipróbálják a gőzfürdőt és a szaunát. Mielőtt bementek volna a fürdőbe, le kellett zuhanyozniuk. A vele szemben lévő tusolóban egy ötven körüli férfi fürdött teljesen meztelenül. Schilling már épp indult volna, amikor az idős férfi ránézett, és azt mondta: „Megmosnád a hátam?”

Engem úgy neveltek, hogy az idősebbeknek általában igaza van, jobb, ha engedelmeskedek és nem mérlegelek. (Természetesen nem ilyen helyzetekre gondoltak, de az engedelmesség már csak ilyen.) Odaléptem a férfihoz, és elkezdtem mosni a hátát. Az edzőnknek feltűnt, (...) meglátta, hogy mi történik, azonnal kiparancsolt a fürdőből, amiért nagyon hálás voltam neki, mert annyit azért éreztem, hogy valami nem stimmel: borzalmasan szarul voltam.

Akkor nem értette, hogy mi történik, de azóta természetesen már tisztában van a helyzettel. Az esete viszont rávilágított arra, hogy egy fiatalember (lány vagy akár fiú) milyen könnyen befolyásolható. Ha valaki beül egy híres ember kocsijába, akkor nem arra számít, hogy a mellette ülő előkapja a péniszét. 

A teljes bejegyzés itt olvasható:

Borítókép: Huszti István / Index  • Hírek
  • Hírek