Jusztin
13 °C
30 °C

Újabb helyről dobják ki Weinsteint

2017.10.22. 17:42

Az Amerikai Rendezők Céhe (DGA) elindította azt az eljárást, amelynek eredményeként kizárja tagjai sorából a szexuális erőszakkal vádolt Harvey Weinstein producert. A DGA november 6-án dönthet Harvey Weinstein kizárásáról. 

A DGA elítéli a szexuális erőszakot, és elfogadhatatlannak tartja a hatalommal való visszaélésnek ezt a szánalmas formáját

"Mindez nem csak egy embert érint, a szexuális erőszak nagyon elterjedt a társadalomban és sajnálatos módon a filmiparban is" – írta szombati állásfoglalásában Thomas Schlamme, a 16 ezer tagot számláló DGA elnöke, amikor bejelentette be a kizárási eljárást megindítását.

Harvey Weinstein pár hete kirobbant és azóta is eszkalálódó szexuális zaklatási botrányáról ebben a cikkben írtunk részletesen. A befolyásos producer nyilvánosság elé álló áldozatainak száma egyre csak nő, és a több évtizedes csend megtörése szélesebb körben is változásokat indíthat el.

Weinstein ellen már nyomozást indított a New York-i és a Londoni, később a Los Angeles-i rendőrség is. Ezzel párhuzamosan az amerikai és a brit filmakadémia, illetve a producerek céhe is kizárta már tagjai sorából. A zaklatási botrány hullámai Magyarországot is elérték: más kisebb ügyek mellett Marton László színházi rendezőt már hét nő vádolja zaklatással.

Arról, hogy nem csak a színházi és filmes körökben okoz világszerte komoly problémát a hatalommal való visszaélés és a szexuális zaklatás, ebben a cikkben írtunk hosszabban.