Enikő, Melitta
9 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Tiszteletbeli Oscart kap Iñárritu

2017.10.29. 15:46

Tiszteletbeli Oscar-díjjal jutalmazza az amerikai filmakadémia novemberben az Oscar-díjas mexikói filmrendezőt, Alejandro González Iñárritut a Carne y Arena (Hús és homok) című virtuálisvalóság-filmjéért, amely a cannes-i filmfesztiválon debütált – írja az MTI. Ilyen tiszteletbeli Oscar-díjat utoljára 1996-ban a Toy Story kapott.

A Carne y Arena a Sonora-sivatagon át az Egyesült Államokba tartó közép-amerikai és mexikói bevándorlókról szól. A VR-film – amelynek teljes címe "Carne y Arena (Virtuálisan jelen, fizikailag láthatatlanul)" – migránsok valódi történetei alapján készült. A nézők VR-headsetet viselnek a hat és félperces film alatt. Egyedül, mezítláb haladnak a homokban, miközben virtuális bevándorlók csatlakoznak hozzájuk, akik a gazdag Amerikába szeretnének bejutni elkerülve a járőröző határőröket.

Iñárritu elmondta: a projekt fejlesztése közben számos közép-amerikai és mexikói bevándorlóval készített interjút, élettörténetük azóta sem hagyja nyugodni. Azt akarta, hogy a néző közvetlenül tapasztalja meg, élje át a bevándorlók sorsát, úgy gyalogoljon, mint ők, bújjon a bőrükbe, érezze át, ami a szívükben van.

A filmakadémia indoklásában kiemelte Iñárritu filmjének "látomásos és élményszerű történetmesélését".  John Bailey, az akadémia elnöke úgy értékelte, hogy Iñárritu és operatőre, Emmanuel Lubezki "új ajtókat nyitott a filmes érzékelésben". Mint mondta: a Carne y Arena Iñárritu multimédiás művészi alkotása, "mélyen érzelmes és fizikailag magával ragadó mű, amely bevezet a kora hajnalban a sivatagon át Amerikába tartó bevándorlók világába".

Iñárritu 2016-ban kapta meg a legjobb rendező Oscar-díját A visszatérő című, Leonardo DiCaprio főszereplésével forgatott filmjéért, egy évvel korábban pedig Birdman című alkotása elnyerte a legjobb film Oscarját.

A mexikói rendező és Lubezki november 11-én, az amerikai filmakadémia kormányzóinak 9. díjátadóján veheti át a tiszteletbeli Oscar-díjat.