Erik, Alexandra
EUR 386,10 Ft
USD 366,39 Ft
11 °C
23 °C

Kirúgta az Operettszínház a visszaélésekkel vádolt Kerényit

2017.11.07. 12:16 Módosítva: 2017.11.07. 12:46

A Budapesti Operettszínház igazgatósága kedden azonnali hatállyal kirúgta Kerényi Miklós Gábort, a színház korábbi művészeti vezetőjét. Azután döntöttek így, hogy hétfőn az ATV Egyenes beszéd című műsorában Maros Ákos, a társulat egykori táncosa arccal-névvel vállalva beszélt arról, hogy Kerényi hogyan zaklatta. Az eset idején 18 éves művész a színházi világot átszövő szexuális visszaélések kapcsán elmondta, hogy csak az őt ért sérelemről tud beszélni, de bátorít mindenkit, hogy álljon elő a saját, eddig elhallgatott történetével.

Maros, akkor még név nélkül, az Index vasárnap este megjelent cikkében is beszélt arról, hogyan fenekelte őt el egy vállfával Kerényi egy szegedi előadás előtt. Mint mondta: „A kollégium egyik termében iskolapadok voltak; becsukta az ajtót, feldöntötte az egyik padot, és eltorlaszolta vele a kijáratot. 

Azt mondta, vegyem le a nadrágomat, és hajoljak rá egy székre. Ja, és vegyem le az alsónadrágomat is.

A cikkben több más színházi szereplő is beszélt arról, hogy egy – akkor még meg nem nevezett – nagy befolyású színházi személyiség előszeretettel szokott fiatal fiúkat elfenekelni.

A színház a kirúgással egyidejűleg belső vizsgálatot is indított. A közlemény szerint az Operettszínház „a leghatározottabban elítéli a fizikai bántalmazás minden formáját, különös tekintettel azokra az esetekre, amelyek hatalommal való visszaéléssel együtt valósulnak meg. Kijelenti, hogy elkötelezett az ilyen ügyek felderítésében, a zaklatást vagy fizikai bántalmazást elszenvedett áldozatok minden lehetséges eszközzel történő megsegítésében, továbbá kéri, hogy az érintettek az igazság törvényes keretek között történő tisztázása végett a megfelelő lépéseket tegyék meg.” Emellett megkezdték egy belső etikai és bejelentési protokoll kidolgozását, „amely a színházban zajló művészi és gyakorlati munka kapcsán a jövőben megfelelő kontrollt tud biztosítani a hasonló esetek elkerülésére.”

Mint arról az Indexen beszámoltunk, a színházi rendezőről a napokban jelentek meg olyan blogbejegyzések, amik különféle, részben szexuális visszaélésekkel vádolták. Kerényi ezeket cáfolta. Viszont a hétvégén kérte felmentését, és kezdeményezte nyugdíjazását. Hétvégi közleményében azt is írta, hogy minden erejével azon lesz, hogy tisztázza magát a vádak alól.

A színház döntése után nem sokkal Kerényi a Facebookon közleményt tett közzé, amiben azt írja:

ha bárkit bármivel megbántottam, ezúton kérek elnézést.

A bocsánatkérésről cikkünk itt olvasható.

Az Operettszínház repertoárján jelenleg hat olyan darab található, amit Kerényi Miklós Gábor rendezett. (A Csárdáskirálynő, A Notre Dame-i toronyőr, Erdei kalamajka, Ördöglő Józsiás, Riviera girl, Rómeó és Júlia) A közleményben erről azt írják, hogy időt kérnek, viszont kijelentik, hogy a repertoár és a meghirdetett műsor zavartalan lebonyolítását minden erejükkel biztosítják. A meghirdetett előadásokat tehát a jelenlegi terv szerint megtartják.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Betét