Egy magyar rendező is belekeveredett az amerikai zaklatási botrányba

2017.11.17. 16:45
Magyar Dezső
Magyar Dezső
Fotó: Twitter

A Hollywood Reporteren írta meg történetét az a nő, akit állítása szerint szexuálisan zaklatott Magyar Dezső, az Amerikába emigrált rendező.

A történet az Agitátorok és a Büntetőexpedíció rendezője az Egyesült Államokban az American Film Institute kampuszain dolgozott félállásban rendezőtanoncokkal. Az egyik ilyen volt Ilana Bar-Din Giannini is, aki a Hollywood Reporteren megjelent történetet publikálta.

A vád szerint Magyar 1980-ban rendre visszadobta Giannini forgatókönyvét, majd amikor a diáklány emiatt panaszkodott a tanárnak, a férfi meginvitálta a lakására. Ott állítólag Magyar először borral kínálta, amit nem fogadott el, majd azt mondta neki, hogy

Ti amerikai nők annyira hülyék vagytok a férfiakhoz. Ha basznánk, megértenéd a saját nőiségeddel kapcsolatos konfliktusaidat, ami miatt annyira hiányzik az elmélyülés a forgatókönyvedben, és már mehetnél is forgatni a filmedet.

A nő abban a pillanatban elrohant a lakásból, és jelentette az esetet a szakfelelősének, aki inkább a hallgatást tanácsolta neki. A botrány elkerülése miatt csak annyit kért Giannini, hogy ne Magyar kezelje a projektjét, mire egy héttel később kirúgtak, mert színvonalon alulinak ítélték meg a munkáját. Giannini nem hagyta annyiban, egészen a filmintézet igazgatónőéig ment, akinek mindent elmondott, még azt is, hogy egyetemi tanulmányai miatt korábban az abortuszt választotta. Később azonban több tanár és rendező jelenlétében leteremtették, megalázták és azzal bírósággal fenyegették.

Nem akarod azzal kezdeni a karriered, hogy ujjat húzol velem vagy az American Film Institute-tal.

- mondta Giannininek az igazgatónő, akivel évekkel később felvette a kapcsolatot. Egy vacsorán Jean Firstenberg elmondta a nőnek, hogy annak idején igazgatónőként a tanárai érdekeit kellett védenie, és döntenie kellett egy tanára és egy diák szava között. Ettől függetlenül utólag kiadta Giannini mesterdiplomáját, aki egy évek súlyos lelki traumák között élt az elbocsátás és a zaklatás miatt.

A Hollywood Reporter megkereste Magyart, aki állítja, hogy sem a diákra, sem az esetre nem emlékszik, és nem hisz abban, hogy így viselkedett volna az American Film Institute-nál eltöltött ideje alatt.

Ne maradjon le semmiről!